onsdag 18. desember 2013

Berlin - av Torgrim Eggen

foto lånt fra forlaget
Egentlig burde jeg skrevet noe langt og dypsindig om boken til Torgrim Eggen. Boken heter Berlin og fortjener egentlig en grundig og god anmeldelse. Men jeg er rett og slett veldig usikker på hva jeg skal skrive for at folk skal forstå hvor utrolig godt jeg likte den. Dette er egentlig litt rart for meg, jeg har nemlig aldri kunnet utstå bøkene til Eggen, i tillegg (og kanskje derfor) har han ikke akkurat alltid virket så sympatisk når jeg har sett ham på TV (ok, dette er en utrolig dårlig grunn til å ikke like bøkene til en forfatter...jeg vet det!). Men denne boken...denne BOKEN, jeg trekker tilbake alle mine fordommer... De 400+ sidene som forfatteren her har skrevet, tar deg virkelig med på en unik og til dels personlig reise hvor du virkelig får en følelse av at du opplever byen.

Boken er historisk, snodig og undeholdende. Å oppleve Berlin gjennom hundre år er frem for alt uhyre interessant. De vittige fotnotene han krydrer boken med får meg stadig til å fnise eller trekke på smilebåndet.
          Albert Speer, Marlene Dietrich, Christiane F, Adolf Hitler, Paul Klee, Willy Brandt og Erich Honnecher...det mangler ikke på historiske personer som har satt preg på byen det siste hundreåret. Jeg setter også pris på de musikalske referansene han har med. Å høre på Iggy Pop blir aldri det samme etter å ha lest Eggens bok.

 
Noe de faktisk ikke har i Berlin
men som vi har på Bryne...
Kaizerplassen

Kapitlene er forholdsvis korte, språket er lettfattelig (selv for meg) og jeg lar meg underholde gjennom hele boken. Eller, undeholde er kanskje feil ord. Jeg har lært noe nytt samtidig som Eggen skildrer byen på en slik måte at du virkelig føler du har vært en tur i Berlin.
Jeg tror Berlin er litt for meg, det som Paris eller Venezia er for andre?

OK, jeg slutter her før det hele blir svært lite troverdig. Jeg oppfordrer bare folk til å lese boka.
Vil til slutt ha med det siste avsnittet i boken, for det syntes jeg var så kult;

Rett utenfor jernbanestasjonen var det en demonstrasjon. På den ene siden sto nynazister, på den andre antifascister. Begge sider var kledd i svart. De skrek til hverandre. En drøss politifolk i hjelm og panser skilte motstanderne, og holdt en smal korridor der jeg og andre passasjerer kunne trille spissrot med koffertene våre.
      Romantikeren i meg slapp et tilfreds lite sukk:
      <<Ach...Berlin. Endlich!>>

Jeg registrerer at Sørheim i Dagbladet synes at boken har et litt vestvendt blikk på Berlin, jeg er til dels enig...men so what? Dersom du vil lese en god roman om DDR (ja jeg vet det ikke er bare Berlin) kan du heller lese boken til Eugen Ruge, Når lyset svinner.

Min utgave av Berlin er et lese-eksemplar jeg har mast meg til fra Cappelen Damm.

14 kommentarer:

 1. For en flott og overbevisende omtale. Jeg skal til Berlin til neste år, så denne boken må jeg fordype meg i før jeg skal avgårde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Les den gjerne både før og under besøket ditt :)
   Er glad for at omtalen var overbevisende, jeg har litt lett for å la meg rive med. Men jeg går fortsatt og tenker på hvor godt jeg liker denne boka.

   Slett
 2. Ich liebe Berlin, og takk for hærlig-ærlig omtale :) Debbe boka har rykket langt frem på leselisten min. Ellers støtter jeg fullt opp om din anbefaling av Eugen Ruges DDR-roman! (Jeg er ca halvveis, men du og du for en familieroman! Det er både vittig og alvorlig lesning,)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ich auch...elsker Berlin. I dag på jobb har jeg hatt en følelse av at samtlige kunder skal til Berlin i romjula...er bare LITT misunnelig. Har egentlig trodd jeg var litt anglofil (uten at jeg helt vet hvorfor...) men man kan vel etter hvert slå fast at jeg nok mer er germanofil? Håper Eggens Berlin-bok rykker langt frem i køen, selv om jeg fortsatt gleder meg veldig til du er ferdig med Ruge :)

   Slett
  2. Jeg er straks ferdig med Ruge og jeg synes den er helt fantastisk! :) Vi skal nok ikke stikke under en stol at det har vært tendenser til mye germanofili dette leseåret. Og det har vært strålende! :) Det begynner å bli noen år siden jeg var i Berlin sist, men jeg kjenner det hadde vært på tide med en ny tur!

   Slett
  3. Det er vel noe som heter "våren i Paris" ...men jeg er veldig klar for våren i Berlin :)

   Slett
 3. Av Torgrim Eggen har jeg kun lest en bok av; Hilal, men må innrømme at jeg ikke husker om jeg likte den eller ei. Det er så lenge siden. Uansett ble jeg nysgjerrig på boken du skriver så engasjert om :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Glad om jeg har fått deg litt nysgjerrig. Jeg har forsøkt meg så vidt på Eggen tidligere, men det har aldri vært full klaff. Det var det uten tvil er :)

   Slett
 4. Jeg har denne på leselista mi, men ikke anskaffet enda. Fint å bli påmint! Jeg liker Eggen veldig godt, og Berlin er en herlig by. (Har en svigersønn som er derfra, og har trålet byen sammen med min datter. Tar gjerne turen dit igjen!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje ligger den under juletreet i år?
   Jeg skulle nesten ønske jeg også hadde en svigersønn fra Berlin (eller det forutsetter jo kanskje at man faktisk har barn selv...hehe) eller i det minste en tante eller onkel. Jeg har ei venninne i München, men hun er egentlig fra Luxemburg så det gjelds liksom ikke...

   Slett
 5. Ah så herlig begeistret omtale av en reisebok. Jeg liker å lese slike bøker, jeg liker det jeg har lest av Eggen også.. Denne skal jeg sjekke ut ved en anledning:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du kan tipse meg om andre bra bøker av Eggen? Jeg lar meg sånn distrahere av han som person, det skal noe til før jeg klarer konsentrere meg om handlingen i bøkene hans. Du som er en slik globetrotter bør hvert fall sjekke ut denne boka ;-) Veldig spennende å se på dine reisebilder. Blir veldig sugen på å dra på tur selv. For øyeblikket vil jeg veldig til Berlin...

   Slett
 6. Det fornøyer meg at du har samme syn på Eggen som meg - eg, dårlig figur på tv osv. Etter å ha sett 4 stjerners middag sverget jeg å aldri lese ei Eggenbok igjen. Nå har jeg bare lest Jern, og den var jo underholdende nok, ikke avskrekkende, men heller ikke slik at man styrter avsted til biblioteket for hele livsverket.

  Noterer meg boka, har aldri vært i Berlin, men det er jo bare en ekstra motivasjon! Takk for tips og God Jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hahaha...4 stjerners ja, ble skikkelig irritert av hele karen. Hvem tror han at han er liksom? Du må ikke kommer her og komme her liksom... ;-) Kanskje jeg skal forsøke meg på flere bøker av karen? Kanskje New York boka er noe for meg? Jern har jeg forsøkt, men ikke ferdiglest... Ingen fare dog, for at jeg skal styrte noe sted for å anskaffe meg flere bøker av han med det første. Mulig Berlin er unntaket som bekrefter regelen?

   God jul til deg også!
   (jeg har som nyttårsforsett å ikke melde meg på masse jeg aldri fullfører, sånn hvis jeg plutselig skulle bli overivrig å si jeg skal delta på noe)

   Slett