tirsdag 11. februar 2014

Hestehodetåken av Ola Bauer

Foto lånt fra Oktober Forlag
Jeg har lest den sinnsykt kule boken Hestehodetåken, skrevet av Ola Bauer. Jeg vet ikke hvordan jeg ellers skal beskrive den. Den er bare så coolt skrevet! Jeg blir så gira når jeg finner slike uleste skatter i bokylla.

Boken handler om Tom som vokser opp i Oslo i etterkrigstiden. Tom er 11 år og bor sammen med sin mor Lister som er kunstmaler. Faren til Tom er død, myrdet som overløper og angiver for tyskerne. Men krigen kaster fortsatt skygger over Toms liv. Lister som var Fehmers elskerinne under krigen har bla. fått kallenavnet Fehmers fitte. Men Lister hever seg liksom over alt dette, fortsetter sitt utsvevende liv sammen med sine to nye elskere Robert og Munken. Det sier seg selv at en slik oppvekst som Tom har, ikke er av det vanlige slaget. Når så den islandske hushjelpen Helga dukker opp blir det virkelig sving på sakene. Julefeiringen blir hvert fall av det uvanlige slaget. Bokens slutt får meg også til å tenke på Sigurd Hoel.


Lister malte griser, feite, rene, frittgående griser, vakre sugger i solnedgangen med en hale av muntre grisunger etter seg.
        Robert likte seg ikke på landet. Det var for langt fra kinoen, den røde tennisgrusen og den svarte tonen. Det var for mange uforutsigelige bevegelser på landet, katter, bikkjer, fugler, overraskende vindkast, vakende ørreter, giftgule kantareller og millioner av fallende kongler som bare ventet på ham. Landet var definitivt utenfor gjerdet hans.
        Tom likte seg. På landet var det ingen som snakket om Fehmers fitte og angiverens sønn. På landet ble han bare hundset fordi han var bygutt, og det var til å leve med.

Boken er en dannelsesroman av det slaget som jeg digger. Hestehodetåken er røff i stilen, her er sex og kjærlighet blandet med humor og realisme. Brandy, fløyel, sex og utsvevende livsførsel er ord jeg føler oppsummerer mye av boken. Det er kanskje litt klisjeaktig å si at boken minner meg om Nedenom og hjem av Bukowski, for selv om innholdet er forskjellig er det mye av stilen som ligner. Eller er det bare jeg som trekker paralleller mellom de to bøkene? Bauers bok gjør uten tvil et voldsomt inntrykk på meg. Kanskje er det erotikken? Kanskje er det alt som blir sagt mellom linjene? 
           For meg evner Bauer å skildre en tidsepoke og et miljø på en veldig spennende måte. Jeg opplever teksten som at den gir store rom for egne tolkninger og det er kanskje her jeg "går bananas" og ser mye humor i de kanskje ikke så opplagt festlige scenene. Bøker som skildrer outsidere er så og si alltid bøker jeg liker. Se samfunnet fra en muligens litt obskur side...I like it! Jeg har nevnt Bukowski, men når jeg tenker meg om så er leser jeg kanskje litt Kerouac i boka også?

Hestehodetåken er den første boken i en triologi. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på den neste.  Til da skal jeg også lese meg opp litt på denne forfatteren. Jeg føler jeg har gått glipp av noe virkelig viktig frem til nå.

12 kommentarer:

  1. Åh, å gå bananas mellom linjene høres utrolig gøy ut! Flott omtale, og takk for lesetips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Kanskje er jeg bare overtrøtt når jeg leser (he-he) men det var veldig mye interessant med denne boka ;-)

      Slett
  2. Å, så herlig å ha en slik leseopplevelse! Jeg er også glad i obskure beskrivelser av samfunnet, så dette hørtes veldig spennende ut! Ingenting er som en super første-bok når den er en del av en trioligi:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Forresten: Det ser ut til at det faktisk er fire bøker i "serien" om Tom (isbn 9788249501458). Det blir mye god lesning :)

      Slett
    2. Jeg bare MÅ skaffe meg resten av bøkene også. Tenk tre ekstra og ikke to :-) Jippi! Ergrer meg at jeg ikke har oppdaget han tidligere.

      Slett
  3. Jeg lurer på om jeg har lest denne. Ihvertfall lest jeg en Bauerbok jeg også likte sinnsykt godt i min unge dager. Trodde det var hans mest kjente. Trodde egentlig det var denne, men kjente den ikke igjen i omtalen din. Var det her at vandrer rundt i Paris og lar tannlegestudenter trekke tenner. Drikker. Bryter seg inn i en tom leilighet. Gud jeg aner ikke. Tror sannelig jeg skal lete han opp igjen. Har på følelesen at han er en litt oversett forfatter som svært få leser, eller kanskje han bare ikke har produsert noe de siste årene?
    Jeg får si som Anita nettopp sa til meg:
    Takk for påminnelsen!

    SvarSlett
    Svar
    1. I dine unge dager? Før du fikk hvitt skjegg? Jeg tror kanskje du skriver om en bok som kommer litt seinere. Ellers har jeg spacet ut når jeg leste. Kan nemlig ikke kjenne igjen noe tanntrekking i Paris. For meg handler boken mye om norsk skog, kunst og eh... ehhhrotikk?

      Jeg googlet godeste Bauer. Det viser seg at han døde for 14 år siden, så han har jo ikke akkurat vært den mest produktive de siste årene.
      Så dumt at jeg oppdager gode forfattere så sent!

      Slett
    2. Knis, her følger vi med. Muligens litt urettferdig å anklage forfatteren for dårlig produksjon når han har vært død i 15 år ☺

      Slett
    3. Dobbelt knis... jeg er fortsatt i 2013 og jeg kan ikke telle til 15.

      Slett
  4. Denne hørtes jo veldig interessant ut. Jeg har ikke lest noe av ham tidligere, ei heller noen av de du sammenlignet med. Kanskje på tide?

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh! I mine øyne har du utrolig mange kule bøker i vente :-) Gled deg!

      Slett
  5. Ha ha, denne boka smugleste jeg da jeg var 12-13 år og fant denne i bokhylla til foreldrene mine. Jeg husker lite, men husker navnene. Kanskje på tide å lese denne igjen.

    SvarSlett