lørdag 24. november 2012

Oljelandet

Foto lånt fra forlaget
Først av alt må jeg bare takke for alle e-postene jeg har fått i det siste. Jeg har ikke sluttet å blogge, bare vært fryktelig travel. Av den grunn har jeg desverre ikke hatt tid til å sende svar til dere alle. Vil bare si at jeg synes det er kjempehyggelig at dere liker bloggen min.

Vi er nå inne i den tida på året som er mest travel for oss som jobber i bokhandel. Ikke bare er det julerush og varetelling, jeg har også brukt veldig mye tid i det siste på "vårlisten 2013" og laget bestilling til mammutsalget.

Boken Oljelandet av Frode Fanebust er en bok som jeg fant veldig interessant. Ikke bare var den velskrevet, informativ og underholdende. Den var også usedvanlig lettlest. Det er kanskje ikke så unaturlig at jeg fant denne boken spennende, oppvokst nær selve oljehovedstaden. Jeg mener likevel at dette er en bok som vil være noe for alle. 

Jeg siterer fra bokens bakside: <<Oljelandet er en reise i vår nære historie, fra den gang vi aldri hadde hørt om pommes frites og alle ble klippet av mor, frem til dagens overflodssamfunn. Mange har tjent mye, på å tilby noe oljearbeiderne og oljeselskapene trengte, på å jobbe på "gliden" eller på de gigantiske konstruksjonene i havet som vi før ikke kunne forestille oss. Men Oljelandet er også et blikk på medlajens bakside: pendlertilværelsen, risikoen, nordsjøulykkene - erfaringer som har brent seg fast i hukommelsen til de som var der.

Frode Fanebust er selv et oljebarn. Her minnes han sin egen far, en av Nordsjøens pionerer. Og han oppsøker en gründer, en oljebyråkrat, en pubvert, to professorer og en reiseglad pensjonist for å finne ut hva oljen har gjort med oss.>>

Stavanger (ok, ok ikke bare Stavanger men også hele distriktet...jeg sier bare Stavanger for enkelhetsskyld) har på mange måter vært en foregangsregion. Vi er kanskje det fremdeles (i disse tider da de snakker om å starte direkteflyvninger fra Stavanger til Houston)?.  Nå er jeg noen år yngre enn Fanebust, men jeg kjenner meg til dels igjen i svært mye av det han skriver. Det er ingen tvil om at "oljå" har gjort noe med oss. Lønnsnivå og boligpriser er bare noen av eksemplene. Det er også veldig interessant å lese det forfatteren skriver om kulturell vs. økonomisk kapital og status. Jeg har for eksempel to Bachelor grader og gigantisk studiegjeld. Så har jeg en venninne som tjener dobbelt så mye som meg i året. Hun jobber som vaskehjelp.... i nordsjøen, så og si uten utdannelse.
Dette er kanskje noe som er spesielt på vår kant av landet?
"Oljå" har hvert fall ført masse penger med seg. Enten man jobber i en oljerelatert virksomhet, eller i hotell og resturant bransjen...
Derfor er det veldig spennende å være med Fanebust i hans fortelling om hvordan eventyret startet. Det er også viktig synes jeg, at han peker på hva det tross alt har kostet.


Det eneste jeg savner om jeg kan si det sånn (men det er for så vidt en helt annen bok) er at forfatteren "spår" litt inn i fremtiden. At han sier noe om de som vokser opp i dag. Sier noe om de som er vant til en helt sinnysk levestandard (barnebursdager på Anfield osv.). Jeg tror jo at klasseskillet her i distriktet bare blir større og større. Allerede synes jeg det er veldig fremtredende. Det hadde vært interessant å høre Fanebusts mening.

Statens Pensjonsfond - Utland (SPU), er noe vi alle er kjent med og som vi er veldig opptatt av. I det minste hvert valgår. Er du som meg og ikke egentlig vet hva SPU er, så har du nok gjettet det nå. SPU er det som populært blir kalt oljefondet. Vet du egentlig hvorfor vi har det? Vet du egentlig hvordan det virker? Har du lurt på hvorfor ikke bare politikerne kan dele ut litt penger til alle oss som bor i landet? Kapittelet fra side 104 til 118 gir deg svaret på dette.

Når jeg tenker meg om, dette er egentlig en bok som burde vært pensum på skolen!
- men til det er den kanskje litt for underholdende....

Boken er utgitt på Pax forlag og er et leseeksemplar.

En annen bok av samme forfatter som jeg også vil anbefale er Krigshistorien TM.

7 kommentarer:

 1. DEN var interessant! Noe å kjøpe til min far til jul (som jeg kan få lest etterpå :) Tusen takk for eksepsjonelt bra julegavetips til papsen! Han har bygget plattformer på Kværner Rosenberg og siden jobbet på dem i Nordsjøen, bl.a. GullfaksB. Mao Midt I den berømmelige Blinken! Thanks :o) Weeeee... sa jeg, og tikket av nok en presang på lista!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hoi hoi! Ble det Oljelandet i julegave?
   Vil bare si at jeg satte pri på kommentaren, og at jeg nå vil blogge litt oftere igjen :)
   Ønsker deg et riktig godt nytt år, Marianne :)

   Slett
 2. Jeg stikker bare innom bloggen din for å si "hei"! Jeg har stor forståelse for at innleggene blir færre i disse travle tider, men du skal vie at jeg alltid leser dem med stor interesse når du legger ut noe :) God julestri!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh hei Bokofilia!! Har tenkt på deg i jula. Håper du har hatt en fin jul :) Regner med å blogge litt oftere fremover. Ønsker deg også alt godt for 2013, regner med det blir flere flotte leseopplevelser på oss.

   Slett
 3. Jeg har vært innom deg mange ganger siste måneden. Håper alt er bra og at du snart er tilbake i vår cyberbokbloggverden. God jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh! Hei og Godt nytt år får jeg si da... :) Eller kansskje God Jul (om jula varer helt til påske...)
   Alt vel her, selv om det en stund i desember var ganske på kokepunktet. Tror dette har vært tidenes bokhandel-jul?

   Har ikke hatt overskudd, energi, lyst eller vilje til å skrive et eneste ord.....på lenge.
   Har rett og slett vært litt lei av bøker.

   Men nå er det nytt år og nye muligheter, og jeg ser virkelig frem til å blogge igjen.

   Har lest "Ut og stjæle hester" siden sist, likte den veldig godt. Leste også "Jeg forbanner tidens elv" som jeg ikke syntes om i det hele tatt. Så jeg har ikke helt gitt opp Herr Petterson ;-)

   Håper du har hatt en fin jul og ønsker deg som sagt et riktig godt nytt år!

   Slett
 4. :o) Boklei hender det man er. Min kur er å lese variert. Jeg forbanner tidens elv. Hm...husker liksom ikke helt jeg. Hva var det den handlet om igjen?

  SvarSlett