mandag 3. februar 2014

Det vanskelige samleinnlegget

Noen bøker er det vanskelig å skrive om. Forferdelig vanskelig!
Egentlig er kanskje det beste bare å la være å skrive noe om dem da? Av en eller annen grunn føler jeg bare at jeg må skrive litt om dem, for liksom å komme videre med andre blogginnlegg.
Her har jeg samlet noen tanker om tre av mine vanskelige bøker.


Pusling!!! av Christian Valeur
En fiffig bok med ordspill, kreative kapitler og artig tekst. 
Boken handler om en pusling men også om pusling. Handlingen er fortalt i det jeg synes er festlige kapitler med spennende overskrifter som f.eks. !"&
På bokens bakside står det bla.:
Dette er en sint tekst, skrevet av et vemodig menneske. Denne teksten kommer til å bli lest av mennesker som setter pris på lettleste og morsomme tekster. Alle dere andre kan dra til helvete.
Denne boken ble jeg tipset om av Marianne (ebokhyllami), hun har dessuten skrevet en riktig god anmeldelse som du finner her. På mange måter er dette en av de mest tøysete og tullete bøkene jeg har lest. Men den treffer meg med sin humor, frekkhet og måten forfatteren har konstruert boken.
Mitt eksemplar har jeg kjøpt selv i e-bok format.

A tale for the time being av Ruth Ozeki
 Min favorittbok fra Booker-kortlisten 2013.
En fabulerende bok med livet som tema. Eksistensielle spørsmål med andre ord.
På mange måter er dette to bøker som er skrevet sammen til en nydelig historie.
Den ene historien er Ruths. Hun finner en Hello Kitty matboks på stranden. I denne boksen ligger det en dagbok. Den andre historien er Naos. Det er hun som har skrevet dagboken.
         Problemet mitt med denne boken er at jeg ikke aner hvordan jeg skal forklare den. Litt fordi det er vanskelig å finne de riktige ordene. Jeg er redd for å forklare den helt feil... Mye av grunnen til at jeg likte den så godt er at handlingen er skildret i et slags grenseland mellom fantasi og virkelighet. Kanskje den er litt asiatisk i stilen?
Dersom du er på jakt etter en bok som får deg til å tenke over de store spørsmål i livet, er denne boken et ganske greit valg. Hvert fall i mine øyne. Nydelig fortalt!
Boken er dessuten del av Clementines Booker-lesesirkel, og var boken man skulle lese i januar. Dersom du er interessert i å lese en mer utfyllende og grundig anmeldelse av boken, bør du besøke hennes blogg.
Min bok har jeg kjøpt selv, det er en engelsk pocketbok.



Dukkemesteren fra gettoen av Eva Weaver
En bok jeg leste på denne tiden i fjor men som jeg aldri kom meg helt gjennom.
Det skal ikke stå på forsøkene, for nesten månedlig har jeg tatt den frem og forsøkt meg på ny.
Men denne boken, på tross av tematikken... falt helt gjennom hos meg.
Bokens handling er lagt til 2.verdenskrig. Jødene i Warszawa er samlet i gettoen og lever under forferdelige forhold (så langt følger jeg forfatteren). Mika som er bokens hovedperson, arver en frakk fra bestefaren. Det skal vise seg at dette er en helt usedvanlig innholdsrik frakk (og det er her det skjærer seg for meg) som huser både en fiolin, bøker og dukker (hvis jeg ikke husker feil). Det er bare Mika som vet at frakken skjuler alle disse tingene.
Jeg klarer ikke i min villeste fantasi å se forbi at mye av bokens handling blir veldig urealistisk.
(Her må det legges til at jeg også var meget kritisk til Boktyven av Zusak da den kom ut, men den leste jeg til slutt ferdig og endret mening). Denne frakken tar bort hele fokuset mitt fra resten av handlingen. Jeg er litt usikker på om det er jeg som mangler fantasi?
           Det som er litt dumt er at denne boken var en av de jeg gledet meg mest til i 2013. Jeg så for meg at den skulle beskrive litt av gettoen slik jeg "kjenner" den. Etter å ha vandret på kryss og tvers i Warszawa for å danne meg et bilde av hvordan gettoen var, synes jeg det blir litt tåpelig å etterpå lese om den i en små surrealistisk utgave. Jeg mener ikke at man aldri kan forene fiksjon og fakta og få et vellykket resultat. Den Oscar vinnende filmen La vita e bella synes jeg er kjempegod. Det samme synes jeg også boken til Boyne er (Gutten i den stripete pyjamasen). For meg blir rett og slett handlingen i Weavers bok litt søkt. 

Boken fikk jeg i sin tid som et leseeks. av Cappelen Damm.



12 kommentarer:

  1. Bra samleinnlegg, håper du har kommet over kneika.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror det ordner seg nå ;-) Bare litt irriterende når du hele tiden har noe hengende over deg, som du bare føler du må skrive noe om.

      Slett
  2. Samleinnlegg gjør seg innimellom, når tiden ikke strekker til eller kreativiteten har gått og lagt seg en smule nedpå :-) Jeg ble litt nysgjerrig på A Tale for the Time Being. Er den litt Murakami'sk i stilen, eller er den kanskje ikke fullt så "fjern"? Jeg fikk sansen for hans Kafka på stranden, og kunne tenke meg å lese noe tilsvarende som nødvendigvis ikke er Murakami. Kanskje litt mer som Koji Suzuki?

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for linking forresten :-)

      Slett
    2. Ozeki er litt som Murakami, eller jeg inbiller meg vel at dette kanskje bare er en asiatisk måte å skrive på? En usedvanlig fin bok. Likte den SÅ godt!

      Jeg er veldig glad for at du tipsa meg om boka til Valeur. Du har skrevet så godt om den, videoen du har funnet er også morsom. Etter å ha lest din omtale ble det ekstra vanskelig å få kludra ned noe. Tips meg gjerne om du kommer over en lignende bok igjen. Var veldig begesitra!

      Slett
    3. Will do :-) I 2013 kom han ut med ungdomsboka Sprengt Monster, men den har jeg verken lest noe om eller sjekket ut. Pusling var spesiell ja! Har notert meg Ozeki bak øret. Jeg prøver å samle meg forfattere fra interessante land utenom mine standard Skandinavia, England og USA...

      Slett
    4. Spennende med utenlandske forfattere. Er det noe spesielt land du skal finne deg forfatter fra?

      Slett
    5. Nei ikke egentlig. Jeg bare prøver å utvide horisonten i alle retninger :-) Jeg fikk virkelig sansen for Koji Suzuki, og har vært litt på jakt etter det du kaller "asiatisk" skrivemåte etterpå. Bare så synd jeg har altfor mye pensumlitteratur å lese. Det begynner å koke seg til med oppgaveskriving nå, og det parkerer skjønnlitteraturen...

      Slett
  3. Flott samleinnlegg, og jeg er så glad for at du likte Ozeki. Det gjorde jeg også!
    -Gleder meg til boken blir lansert her i Norge, tipper på at den kommer til å gjøre det bra her ;-)

    SvarSlett
  4. Det var et veldig bra samleinnlegg og du ga meg svar på om jeg har lyst til å lese Pusling eller ikke :-) (den står i hylla på jobb og jeg har lurt på den) :-) (svarte ble ja, forresten)
    Det kan være ganske så vanskelig å skrive kort om bøker enten de er veldig gode eller helt det motsatte men du klarte det med glans :-)

    SvarSlett
  5. Jeg liker korte samleinnlegg! Er stor fan!

    SvarSlett
  6. @Clementine @astridterese @Knirk Tusen takk for hyggelige kommentarer :-) Beklager at jeg har vært fraværende.

    @astridterese det vil seg liksom ikke med de tirsdagene dine. Denne uka drukner jeg i forberedelser til mammut

    SvarSlett