tirsdag 20. august 2013

Hulemannen

Foto lånt fra forlaget
På mange måter synes jeg bokhøsten preges av temaet ensomhet og savn. Også i den nyeste boken til Lier Horst er et av temaene ensomhet.

Tittel:Hulemannen
Forfatter: Jørn Lier Horst
Utgivelsesår: 2013
Forlag: Gyldendal
Sideantall: 350
Kilde: Lese-eksemplar

Litt om handlingen
I den 9. boken om William Wisting dukker døden opp i etterforskerens egen gate. Tre hus nedenfor det Wistingske hjem har det sittet en død mann foran et flimrende fjernsyn i flere måneder.
Det er ingenting som tyder på at det foreligger noe kriminelt bak dette dødsfallet, men Line (Wistings journalist-datter) synes det kan være interessant å skrive en feature artikkel om hvordan et menneske kan gå bort uten at noen legger merke til det. Hvordan kan slikt skje? Hadde han ingen familie eller venner? Dette er dessuten en mann som Line husker fra sin barndom. Etter hvert som hun graver i denne saken kommer det frem at alt selvsagt ikke er som det kan se ut til.

Parallelt med Lines undersøkelser blir det funnet en død mann i snøen i et skogholt. Også denne mannen ser ut som han har ligget død lenge. Wisting værer straks noe kriminelt men skjønner også at for å fakke gjerningspersonen er det essensielt at ikke media får snusen i saken. Så lenge morderen ikke vet at politiet er på jakt etter ham vil sjansen for å finne ham være større. Etter hvert vokser denne saken såpass i omfang at det også blir innhentet bisttand fra FBI.
Lånt fra foter.com

Hva jeg synes
Først av alt...jeg er så sinnsykt lei av at "Lier Horst er like god som Nesbø". Argh! Lier Horst skriver da så utrolig bra at man ikke trenger å "blande inn" Nesbø....

Jeg synes denne boken på så mange måter topper fjorårets prisvinnende krim, Jakthundene.
Plottet i boken er fantastisk og jeg synes karakterbeskrivelsene er veldig troverdige. Jeg har virkelig tro på at Wisting kunne fungert som politimann også utenfor bøkenes verden. Det jeg også synes er flott med bøkene til Lier Horst er at de ikke er så groteske og bestialske. Det er handlingen og hans skrivemåte som gjør at bøkene blir spennende og interessante, ikke at det er blitt brukt spektakulære våpen eller at offeret er blitt dissekrert av en morder med så mange finesser at til og med MacGyver ville vært misunnelig...nei, det er realismen som gjør det spennende. Det kunne ha skjedd i mitt nabolag, får jeg følelsen av.

Som i de andre bøkene veksler vi på å følge William og Line. Dette er også noe av det som gjør at bøkene blir spennende og skaper fremdrift. Akkurat når Line holder på å oppdage noe vender handlingen over til William....slik fortsetter det, og da MÅ man liksom bare lese litt til...

Noe annet jeg liker veldig godt med disse bøkene er at jeg blir kjent med Vestfold. Kanskje ikke like interessant for alle, men jeg synes det er veldig gøy å lære nye ting. I sommer måtte jeg til og med kjøre noen ekstra kilometer for å ta en kikk på Stavern, Farris bad osv. Er det flere som har det slik? Er det bøker jeg liker så synes jeg det er gøy å sjekke ut hvordan stedene som omtales faktisk er.

Jeg vet vel egentlig ikke om jeg har noe negativt å bemerke? Det eneste er kanskje at det er så dumt at man hele tiden skjønner at William og Lines jobber vil krysse hverandre, men det er jo litt av "greia" er det ikke?

Uansett, en bok jeg gledet meg til og som innfridde til de grader.
Løp og kjøp!

13 kommentarer:

 1. Hulemannen kjøpt og betalt digitalt. Nuh! :) Jeg er så evig enig, og refererer deg gladelig: "Lier Horst skriver da så utrolig bra at man ikke trenger å "blande inn" Nesbø....". Nemlig! Jeg foretrekker absolutt Wisting foran Hole, men har alltid følt meg nokså alene..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ettersom jeg er sånn halvveis "litterært-forelska" i Harry så vet jeg ikke helt om jeg kan si jeg foretrekker Wisting. Men dersom jeg sammenligner bok for bok synes jeg Nesbø kunne sluttet etter nr.7 mens Lier Horst gjerne kan fortsette til nr.20 for min del :-)

   Jeg synes begge forfatterne bare skriver bedre og bedre. Synes bare ikke Nesbø og Harry har mer å by på.

   Slett
  2. Jeg er halvveis i Hulemannen :) enig med deg og Nesbøsammenligning er bare dumt , særlig fordi jeg ikke har lest ferdig ei bok av Nesbø enda . Det kommer for meg som om Nesbø skriver mer grotesk også . Btw synes jeg likutbroderingene i starten av Hulemannen er for makabre også . I morgen skal jeg forresten på lanseringen i Stavern :)

   Slett
  3. Jeg er SÅ misunnelig på de Anita! Skulle likt å vært på den lanseringa selv. Ser ut som du koste deg.

   Jeg er eng i at det er litt makabert i begynnelsen ja. Mener likevel at Lier Horst skriver på en slik måte at det ikke kjennes så "ekkelt ut" for meg. Det er liksom en nødvendighet enn en skildring av noe vemmelig, hvis du skjønner?

   Jeg ser frem til Lier Horst i Stavanger i September. Så håper jeg virkelig han kommer med flere bøker så fort som mulig ;-) jeg vil ha mer!

   Slett
 2. Nå gleder jeg meg enda mer til å lese den!

  SvarSlett
 3. Så flott omtale! Grundig og elegant. Jeg har bare lest et par bøker av Lier Horst, men planlegger å lese flere. Han skriver bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Jeg synes også at Lier Horst skriver veldig godt.

   Slett
 4. En flott omtale! Jeg gleder meg sånn til å lese denne boken! Jeg liker virkelig både måten Holst skriver på og karakterene hans!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine ord! Du har virkelig en spennende historie å se frem til. Bare så synd at det ikke er flere Lier Horst bøker rett rundt hjørnet ;-)

   Slett
 5. Herlig å høre at denne topper "Jakthundene" for den likte jeg kjempegodt! Jeg synes Lier Horst sin stil er en helt annen enn Nesbø, så ja, dropp sammenligningen! Etter "Politi" har jeg lagt Harry på hylla (bokstavelig talt) og ser heller frem i mot flere bokmøter med herr Wisting :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja stakkars Harry! Men som jeg sa til Marianne, Harry og Wisting kan ikke sammenlignes slik ;-)

   Håper du også vil like "Hulemannen". Liker veldig godt vinklingen han har på boken. Nå er jeg på febrilsk leting etter en ny god krim å lese.

   Slett
 6. Liker Lier Horst veldig godt:) Gidder heller ikke å sammenligne med Nesbø, men så er de jo helt forskjellige og jeg liker begge to på sin måte. Toppers omtale av boken, gleder meg veldig til å lese denne nå:) Ha en herlig søndag!

  SvarSlett