torsdag 25. april 2013

Det vi kan stå for

Foto lånt fra forlaget
Dette er en bok jeg trodde skulle gi meg svar på noe jeg lurte på. Den ble istedenfor svar på noe helt annet.

Tittel: Det vi kan stå for
Forfatter: Geir Lippestad
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2013
Sideantall: 192
Kilde: Bok jeg har kjøpt selv

Litt om handlingen
Her har jeg lånt et utdrag fra bokens baksidetekst.
<< I denne boken reflekterer Geir Lippestad over verdiene som har styrt forsvarergjerningen og hans øvrige livsvalg. I bunnen ligger en urokkelig tro på menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet. Disse prinsippene er ufravikelige; rettsstaten må omfatte alle, uten unntak - selv dem som vil den til livs. Advokaten forteller åpent om hvordan hans menneskesyn ble formet gjennom skjellsettende opplevelser i ungdommen, og senere gjennom omsorgen for åtte barn, hvorav to er funksjonshemmet - det ene i perioder livstruende.>>

Mine tanker om boken:
Som sagt innledningsvis var dette en bok jeg leste fordi jeg av en urealistisk grunn har hatt et behov for å forstå terroristen Breivik. Akkurat denne forståelsen sliter jeg med. 

Jeg har også lurt på hvorfor valget av forsvarsadvokat falt på Lippestad. Var det på grunn av hans tidligere gjerning som forsvarer for Kvisler? Er Lippestad i slekt med Johan A. Lippestad og ble han valgt av den grunn?
Svaret som gis i boken er ikke som jeg trodde. Etter hvert som jeg har lest fant jeg ut at egentlig er det ganske uvesentlig for meg tross alt.

Lippestad tar oss i denne boken med i hans hverdag og hans refleksjoner under og rundt rettssaken.Hans følelser av å bli valgt som forsvarer, hvorfor han sa ja og hva det har gjort med ham som person. Selv har jeg aldri (kanskje naivt nok) hatt en tanke om at Breivik ikke skulle få en rettferdig rettsak. Demokrati og rettssikkerhet ser jeg på som selvsagt i Norge i dag. Men hvem som skulle orke å ta på seg jobben som forsvarer for terroristen, med alt dette innebar...jo mer jeg leser...at Lippestad orket! 

<< En tidlig morgen kom et av de minste barna våre løpende opp i annen etasje til Signe og meg og fortalte at det var noen fremmede i stua. Vi gikk ned og møtte et russisk nyhets-team. De påstod at de hadde ringt på, men da ingen svarte, gikk de bare rett inn og begynte å ta bilder av stua vår. Jeg hev dem på dør.>>
fra side 68

Jeg leser boken stort sett som en ryddig, åpen og ærlig fortelling. Noen "sleivspark" har jeg opplevelsen av at det er.  Men gjør det egentlig noe? Lippestad deler dagboksnotater, sykehusbesøk og egne følelser. Hans kjærlighet til familien, frustrasjon og sine egne synspunkter på domfelte. Det er en bok som er lettlest og ganske muntlig i form. Det eneste jeg kanskje "faller litt ut" på er når han snakker om verdibasert kommunikasjon. Har du sagt det en gang og to så holder det for min del, tre, fire og fem....Samtidig så skjønner jeg hvorfor det er viktig for Lippestad å være klar på dette.
Personlig var nok dette en bok jeg hadde behov for å lese. Som for å "avslutte" rettssaken. 

Når det gjelder Breivik så blir han for meg ganske uinteressant i boka. Klart det står en del om han i, men som sagt ble det for meg uinteressant. Til tider litt latterlig. Jeg kan til dels forstå hvordan han har tenkt seg fram til sine meninger, uten at jeg på noen måter er enig. Men fra teori til praksis...
Jeg må åpenlyst flire når jeg tenker på at han insisterer på å bli kalt kommandør....tankene mine dras med en gang til Kommandør Treholt & Ninjatroppen.

Det vi kan stå for er en bok jeg er glad jeg har lest.

17 kommentarer:

 1. Vi har ikke fått denne boken på jobb enda, men den kommer nok snart. Jeg er ikke så glad i den typen bøker, men det du skriver gjør meg veldig nysgjerrig. Så kan skje jeg må låne den likevel :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker at en bok som denne ville komt før eller seinere. Derfor synes jeg også det er greit å lese den nå og ikke om ti år... Lippestad er jo også en av hovedaktørene i rettssaken og synes derfor hans betraktninger er interessante å få med seg :) Ha en god helg!

   Slett
 2. Flott bokomtale! Denne boken står på husbondens ønskeliste, så det kan godt hende jeg leser den jeg også om den kommer i hus :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes absolutt det er en bok du kan ofre litt tid på :)
   Er spent på "Rottem-happeningen" du var på i går :)

   Slett
 3. Fin omtale! Denne må jeg lese, så dette blir sikkert den første boken jeg kjøper neste måned for jeg har nådd "kvoten" min. Ha en fin ettermiddag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da får du slå til om noen dager da...når vi bikker over i mai måned ;)
   Ha en fin dag!

   Slett
 4. Denne hadde jeg ikke tenkt å lese, meeeen ... kanskje jeg må likevel? Takk for flott og engasjert omtale!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha en god dag! Syntes det var en interessant bok.

   Slett
 5. Jeg gleder meg også til å ta fatt på denne! Jeg tenker som deg; å lese Lippestads bok er en fin måte å "avslutte" rettssaken på. Samtidig vil jo boka bli stående som et viktig dokument for framtiden. Det gjør også boka interessant i mine øyne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig Anne! Boken blir et viktig dokument for fremtiden :) Syntes den var interessant og lesbar.

   Slett
 6. Jeg ønsker også å lese denne. Fin omtale, med fine refleksjoner.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er hvert fall en bok som vil vekke mange følelser hos deg :)

   Slett
 7. Lurer på om det bare er meg? Jeg valgte å stole på rettssystemet i Norge. Punktum. Jeg så aldri på rettssaken, unngikk å lese i avisene og ofret Breivik så minimalt med energi som overhode mulig. Ikke har jeg lest, ikke vil jeg lese og ikke ønsker jeg at noen som helst - ei heller advokaten - skal tjene ei eneste krone på det fryktelige som hendte. All min støtte går til ofre og etterlatte i deres sorg. Ikke til noen som ønsker å tjene penger på dette. Kald og kynisk? Tvert imot. Forstår imidlertid dem (advokaten og ofre) som bruker skriftlig uttrykk for å bearbeide det som hendte. Jeg har bearbeidet det på min måte :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann! Som deg (og jeg har sikkert uttrykkt meg klønete) stolte jeg på rettssystemet vi har. Jeg ble derfor litt overraska når jeg leste boken til Lippestad...om alle de som hadde andre synspunkter enn meg.

   Synes det er fint vi kan bearbeide ting på forskjellig måte. Jeg ser ikke på deg som kald og kynisk, men jeg ser heller ikke på det som at Lippestad har skrevet denne boken for å tjene penger på en så forferdelig hendelse.
   (- jeg tar dette muligens litt bokstavelig, har sett den nest siste setningen din altså ;))
   Jeg hadde litt sånn ambivalente følelser til om jeg skulle kjøpe boka, lese den og blogge om den...
   Men som sagt ble det for meg en grei "avslutning" på rettssaken. For jeg har fulgt med....kanskje litt for mye(?)

   Likte for øvrig kommentaren din veldig godt :)


   Slett
 8. Veldig fin omtale, og jeg lurer på om dette ikke blir en bok jeg kommer til å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Boken er sikkert ikke for alle, men for min del er jeg som sagt gald jeg har lest den.

   Slett
 9. Eg har tenkt å lese denne boka. Eg trur det er eit dokument som kjem til å ha historisk verdi i framtida. Sjølv om det som skjedde er grusomt, kjenner eg som deg eit behov for å få svar og forstå. Eg kjenner det blir viktig for meg å lese denne boka.

  SvarSlett