torsdag 25. juli 2013

Agurk-blogging?

Jeg håper alle nå vil være med å huske at sommeren 2013 slett ikke var så ille værmessig. Uansett hva man sier sommeren 2014 så vet hvert fall jeg at jeg har hatt en super sommer (ja det har regnet litt også) hva angår været. Den siste uka har jeg vært på stranda hver kveld og gått tur. Superdeilig! Føles nesten som syden selv om temperaturen i Nordsjøen nok ikke kan sammenlignes med hverken Middelhavet eller Svartehavet.

Vel, som tittelen tilsier...dette kjennes nesten litt ut som "Agurk-blogging". Kanskje kan jeg skylde på heteslag eller noe slikt? Jeg har (selv om det ikke virker helt slik) lest veldig mye i det siste. Det er bare så vanskelig å ta seg sammen å skrive om bøkene. Derav dette innlegget.

Foto fra Cappelen Damm
Den fremmedes barn av Alan Hollinghurst er en pocketbok jeg bare måtte ha. Det er en bok som er litt i samme stil som Downton Abbey og Et rom med utsikt. Det er britisk overklasseliv, med unge damer i pene kjoler og galante unge menn. På mange måter føles dette som en stillestående bok, men handlingen er såpass fascinerende at du likevel fortsetter å lese. Boken tar opp temaer som tapt kjærlighet, homofili, poesi og krig.
Dette er egentlig en type bok som jeg egentlig ikke liker å lese. Til det er det litt for mye skildringer. Likevel, jeg synes det fungerer fint i denne boken.

Alvestad - serien til Bokelskerinnen er en annen uvane (unnskyld Elin, det er ikke vondt ment) jeg har tillagt meg i sommer. Jeg lover meg selv hele tiden at jeg ikke skal lese flere serieromaner, men så begynner man på en bok....så er det på en måte gjort. Men altså, serien handler om Ingrid Alvestad som arver en storgård på Romerike på slutten av 1800 tallet. Her er det svik, misunnelse, begjær, romantikk...i det hele tatt det meste. Det jeg liker best med slike serier er å få et historisk innblikk i hverdagslivet i Norge på aktuelle tiden. I så måte synes jeg Elin har gjort en kjempejobb. Bøkene er lettleste og jeg tror nå jeg må ha en liten pause. Jeg har så liten tålmodighet at jeg blir sprø av å vente i månedsvis på neste bok...Skal bare lese ut bok #10 så blir det som sagt en liten pause. Bøkene finnes også som e-bøker.

Hulemannen av Jørn Lier Horst er jeg så heldig at jeg har fått sniklese. Her er det bare å glede seg! Det samme kan jeg si om Mors gaver, høstens utgivelse av Cecilie Enger. Begge bøkene har for så vidt ensomhet som tema. I hvert fall tolker jeg det slik. Nærmere omtale om disse bøkene kommen når de blir utgitt.

Vi ses i morgen er også en bok som kommer til høsten. Tore Renberg tar oss nok en gang med til Stavanger. En underholdende bok som nok kan bli lesverdig for flere. Jeg har ikke vært sånn kjempefan av Renberg tidligere, men jeg synes det er spennende å lese bøker hvor handlingen er langt til steder jeg kjenner. Dette er også en bok jeg vil komme tilbake til når utgivelsen nærmer seg.

Borestranden, Norges fineste!
Jeg har vært på litt ferie nå i sommer, selv om den "skikkelige" ferien først er til høsten så har vi kjørt litt rundt i skandinavia i et par uker. Det har vært riktig trivelig. Særlig liker jeg Skagen godt. Men det er jeg nok ikke alene om. Med på turen har vi hatt Avdelig Q (Jussi Adler-Olsen)i lydbok-utgaver. Ja jeg har lest alle før men liker dem så godt at jeg ikke har noe imot å høre dem på ny. Synes Helge Winther-Larsen dessuten er kjempeflink til å lese så det har vært en fryd å suse av gårde med han på øret.

Ellers har jeg ikke alt for mye å komme med. Det er gladmat i byen, biblioteksalg på biblioteket og lønningsdag er ikke i sikte. Kommer sterkere tilbake når været ikke er fullt så fristende lengre og silly-season er overstått.

Ha en fortsatt flott sommer så lenge!

14 kommentarer:

 1. Hollinghurst-boka har eg i bokhylla. Eg har lest dei to første Lier Horst-bøkene, og liker dei meget godt. Min kronologiske hjerne kjem ikkje til å lese Hulemannen før dei andre åtte er lest, så det kan ta si tid. For øyeblikket les eg Booker-bøker (longlist vart publisert for to dager sidan), men eg har så vidt begynt på andre boka om avdeling Q på Kindle'n. Ha ein fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh jeg burde vært flinkere på Booker-bøker. Henger ikke helt med. Jeg synes Lier Horst bare blir bedre og bedre så du kan virkelig se frem til hans kommende bok.

   Ser ut som vi får en forholdsvis grei uke værmessig så du får nye resten av sommeren :)

   Slett
 2. Har alle Jussis bøker på vent enda- og gleder meg, men det er så mange bøker imellom alt, både lett og tungt og lesesirkler og leseeksemplarer og så videre...
  Av Horst har jeg lest to, Den eneste ene og Jakthundene, og har Bunnfall og Vinterstengt på vent..
  Serieromaner, ja det er da deilig det til tider. Jeg skjønner imidlertid frustrasjonen med å vente en måned til neste bok- det er det dummeste med hele konseptet. God sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har bra saker i vente! Gled deg!

   Jeg har perioder hvor jeg leser mengder av serieromaner. Men det er som du sier, den ventinga.... Så er det også slik at enkelte serier blir så tynnslitt i handlingen etter hvert at det bare er til å gi opp.

   Ha en fortsatt god sommer!

   Slett
 3. Tusen takk for fine ord om serien min, Karete! At bøkene blir en uvane er jeg jo ett av de beste komplimentene man kan få :) Jeg synes den historiske researchen er noe av det mest spennende, også fordi mye skikker varierer fra sted til sted, så da må man snakke med folk som har peiling. Har blant annet vært på besøk hos en etterkommer av en lokal slakter for å få høre om hvordan man gjorde sånt her. Jeg leser også kollegaer av og til, men jeg klarer ikke å vente på nye bøker så jeg sparer heller opp og så leser jeg serien i strekk når mange bøker er kommet ut. Da kan jeg fint lese ut en serie fort.
  Borestranden så flott ut!

  Jeg har lest mye engelsk i sommer, særlig oversatte bøker som kommer til høsten. Sølvstjernen av Jeannette Walls likte jeg utrolig godt. Tror det blir en av storselgerne i høst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å lese mer! Må bare "spare opp" litt flere bøker så jeg ikke blir så sur når jeg går tom. Å få litt lønn snart er vel heller ikke feil mtp. bokhandling ;-)

   Det jeg liker med din serie i motsetning til enkelte andre (som aldri blir ferdige selv om de snart er på bok 70 og det ikke har skjedd en dritt siden bok 5......) er at det er fremdrift, spennende handling, serien er lærerik og jeg har en tydelig opplevelse av at du virkelig har jobbet med serien. Ei heller føler jeg meg undervurdert som leser (du forklarer ikke alt ned til minste detalj).

   Jeg kjenner jeg er litt skeptisk til Sølvstjernen. Den skal leses, bare ikke med det første. Jeg fant Krystallslottet kjempemorsom eller snarere tragikomisk....mens Ville hester...tja?

   Slett
  2. Det er utrolig inspirerende å høre sånne ting. Jeg forsøker alltid å skrive sånn som jeg selv vil lese, i tillegg har jeg en kjempeflink redaktør som går gjennom alle manus og all handling med lupe nærmest. Selv om jeg selv finner på handlingen, så er den også noe vi diskuterer i møter med redaktører og konsulenter- nettopp for å få den naturlige fremdriften og at noe ikke skal dra ut for lenge og at alle tråder skal få sin ende.

   Jeg likte Sølvstjernen veldig godt, som sagt. Jeg syntes at hun hadde modnet som forteller og kommet seg språklig også. Hun skriver godt med et barns perspektiv, og det er både humor og håp, samt mye sårt mellom linjene. Ville hester har jeg ikke lest, mens Krystallslottet likte jeg. Tragikomisk er riktig ord på den :)

   Slett
 4. Spennende å lese hva du har brukt tiden på i sommer! Det er sjeldent "agurk-nytt" er såpass informativt som dette innlegget, da :) En rundtur i Skandinavia høres veldig bra ut, og Danmark er jo så smukt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Danmark var både smukt og sjov. Tipper det blir en snartur i løpet av September også.

   Veldig veldig kjekt å ha deg tilbake i bloggform igjen :-)
   Jeg er helt ut av trening ;-)

   Slett
  2. Takk :) Jeg prøver i alle fall!

   Slett
 5. Enig med Anne, spennede å lese hva du har lest i sommer! Det er imponerende hvor bredt du favner, og hvor mye du får med deg! Impressed! Som du vet var jeg litt ambivalent til Hollinghurst - han skriver så nydelig, men denne boken ble litt for konseptuell og utflytende for meg...
  Fortsatt god agurk-tid! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Etter å ha lest dine omtaler lurer jeg nå på om jeg skal starte med en ny Hollinghurst? Jeg vet ikke om jeg "leser så bredt"? Har vel ikke tenkt så mye over det. Leser vel litt av alt uten å fordype meg i noe skikkelig (OK, utenom krigsbøker). Det følger vel goså litt med jobben at jeg bør få med meg litt av alt? Synes jeg leser veldig mange "lettvektere" da ;-)

   Er veldig glad for at jeg kommer inn på bloggen din igjen. Måtte vise den til en venninne. Jeg føler liksom jeg hele tiden ligger 1 til 2 år bak deg i lesinga. Helt sikkert fordi jeg som regel ikke får med meg bøkene før de kommer på norsk. Skulle fulgt mere med på Booker-bøkene dine ;-)

   Ønsker deg en fortsatt fin helg :)

   Slett
 6. Jeg leser jo alltid på engelsk, og det variere skikkelig hvor lang tid det tar før de bøkene kommer på norsk, som du sier. De virkelige stjernene, som Dan Brown, gis ut omtrent samtidig, men ellers går fort måndene før den norske oversettelsen kommer..
  --Ville lest The Line of Beauty av Hollinghurst, den er super! Den er også oversatt til norsk.
  Tusen takk for anbefalingen til venninnen din :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok jeg skal forsøke meg på flere Hollinghurst bøker. Men da vil jeg lese på engelsk :)

   Slett