mandag 8. juli 2013

Sommerlatskap

Jeg ligger i likhet med mange andre, ganske bakpå med lesinga. Har et slags "problem" med alt for mange fristende bøker som ligger og venter. Min nyoppdagelse av goodreads har også ført til at kontoen begynner å bli ganske slunken. At det kan finnes så mange fristende bøker!!!
Men nå er det sommer med lyse kvelder og forhåpentligvis vil jeg rekke å få lest litt fler av dem. Vil jo gjerne nyte bøkene og ikke bare haste gjennom dem. Desverre er det også slik at noen bøker nyter du kanskje i meste laget...Det røde rommet av Strindberg er visst en slik bok. Jeg får ikke samlet meg skikkelig til å lese den ferdig. Jeg synes så langt det er en god bok. Men det er ikke en roman jeg forsvinner i.Årsaksforklaringene er mange. En av dem er at jeg som vanlig har latt meg distrahere av visse begivenheter på førtitallet.


I mangel på omslagsfoto.
Nydelig bokmerke fra staten har jeg også fått.
Opprøret i Treblinka er en av de bøkene jeg skulle "spare" til etter at jeg var ferdig med mer "jobbrelaterte-pliktlesingsprosjekter". Selvsagt har jeg ikke greid det. Denne boken kjøpte jeg på biblioteket.

Tittel: Opprøret i Treblinka
Forfatter: Jean-Francois Steiner
Oversatt av: Ragnar Kvam
Utgivelsesår: 1968
Utgitt av: J.W. Cappelens Forlag
Kilde: Eget eksemplar

Det som først og fremst slår meg med denne boken er at den er skrevet på en lettlest og litt "gammel" måte. Handlingen som tross alt ikke er noe lystig, blir fengslende og jeg lar meg rive med. 
Boken tar for seg de historiske begivenhetene fortalt med øynene til de som deltar i handlingen. Selve handlingen starter mer eller mindre med krystallnatta og hvordan Treblinka som en konsentrasjonsleir ble laget. Først opprettelse av ghettoer, videre som en arbeidsleir før det så ble til en drapsmaskin av dimensjoner. 
       Før jul leste jeg en bok som heter Jeg overlevde Treblinka, skrevet av Chil Rajchman (vil du vite mer om den så har Isabella skrevet en omtale).  Denne boken er kanskje grei som tilleggslitteratur til boken av Steiner. Jeg finner det særs interessant å lese bøker om Treblinka da det finnes så få bøker som i stor grad omtaler denne leiren. Det har også vært interessant å lese noe av tankegangen bak opprettelsen av den.
       Nå er selvsagt ikke dette en typisk feriebok til å slenge rundt på stranda med, men for interesserte så er den absolutt verdt å spandere tid på.

Jeg har også lest to e-bøker;
Foto lånt fra forlaget
       For det kommer kanskje ikke som et stort sjokk for de som leser bloggen min... en av mine favorittserier er Band of Brothers. Det har derfor vært ekstra spennende å lese memoarene til to av dem som kjempet i E-company. I disse bøkene følger du dem fra de vervet seg (med litt oppvekstskildringer), gjennom alle kampene i europa og frem til nå nylig. Hva har krigen gjort med dem? Hva skjedde med alle etterpå? Hvilke handlings-forskjeller er det på tv-serien og det som faktisk hendte?
Foto lånt fra Amazon

De to bøkene jeg har lest er Brothers in Battle - Best of friends, skrevet av Bill Guarnere (han som mister den ene foten når han redder en kamerat) og Beyond band of brothers, som er boken til Major Dick Winters. Begge bøkene var på engelsk, men særs lettleste. De gir også et godt bilde av hvordan livet for "den vanlige mann" var på den tida (40-50-tallet).  Jeg leter nå etter andre bøker i samme stil.

For andre interesserte som kanskje ikke fikk den med seg, SVT sendte nylig en serie basert på faktiske hendelser fra krigen. Her følger man fem unge tyske venner og ser hvordan de opplevde krigen. Synes det er forfriskende og kanskje mer realistisk når tyskerne selv lager en slik produksjon fremfor alt det amerikanskje og kanskje litt "glorifiserte".?
Link til denne serien finner du her

Vet det har vært ganske stille og sløvt her inne en stund. Jeg har ikke sluttet å lese og skal forsøke å få samlet meg til skikkelige omtaler i dagene som kommer. Jeg har f.eks. lest Virginia Wolf boken til lesesirkelen, er bare treig med omtalen.
Men i morgen er en ny dag med nye muligheter...


7 kommentarer:

 1. Dett var absolutt ikke ille da! Syns du er svært så aktiv og har store planer. Ha en fin sommer videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid kjekt med store planer...så får det heller være så som så med gjennomføringen. Ønsker deg også en fortsatt fin sommer. Jeg har forressten problemer med å lese alle innleggene på bloggen din. Ofte når jeg trykker meg inn får jeg beskjed om at siden ikke eksisterer lengre...?
   Kanskje dette er noe du kan sjekke opp i?
   Synes det er trasig for jeg liker veldig godt å følge med på hva du skriver.

   Slett
 2. Band of Brother er utrolig bra og major Winters virket alltid så utrolig sympatisk. Sikkert Vveldig interessant å lese historiene i etterkant for å få litt mer påfyll til historien.

  SvarSlett
 3. Du vil kanskje like boken "With the Old Breed" av Eugene B. Sledge. Jeg kjøpte den rett etter at jeg hadde sett ferdig miniserien The Pacific, som blant annet er basert på Eugenes opplevelser som marinesoldat under 2. verdenskrig. Har ikke fått lest den enda, men tror den kan være i din gate. The Pacific er laget av de samme som sto bak Band of Brothers.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi! Tusen takk for supertips!!! Den MÅ jeg definitivt ha :) Jeg må vel inrømme at jeg ikke falt like mye for The Pacific som Band of Brothers da jeg så serien første gang. Har nå kostet på meg boksen og får forsøke meg en gang til.
   Blir spennende!

   Har dessuten kjøpt de første bøkene dine (veldig takknemlig for e-utgavene) så nå gleder jeg meg til å ta fatt.

   Slett
  2. Jeg synes også Band of Brothers var bedre, men jeg ble veldig interessert i å lese mer om mennene vi møtte i serien. Derav bokkjøpet. Du får helt sikkert lest den før meg, så spent på hva du synes.

   Synes alltid det er skummelt når folk jeg vet hvem er har kjøpt bøkene mine. Håper du får noen fine lesetimer :)Veldig greit med e-bøker. Jeg kjøpte og leste et stort antall serier før, og når hver av dem i snitt var på 30 bøker, sier det seg selv at det blir endel bøker hjemme etter hvert.

   Slett
  3. Jeg har kjøpt meg "Pacific-boka" nå. Mulig jeg får lest den i kveld eller noe. Var liksom litt gira på serielesing nå. Hadde en periode hvor jeg pløyde gjennom en del serier, men liker liksom best å starte med en serie når den er godt i gang. Er tortur å vente...Men jeg tok en skikkelig pause da jeg hadde fulgt Sønnavind en stund. Det vil jo ingen ende ta...synes heller ikke det er alt for mye fremdrift. Men men, hver sin smak :)

   Slett