lørdag 12. juli 2014

A Long Long Way

Foto lånt fra forlaget
Ser det er lenge siden sist nå, ikke har jeg vært veldig pliktoppfyllende med hensyn til svar heller. Her må det visst litt skjerpings til.
Til de som ikke har fått det med seg så har jeg/vi fått oss en liten valp (nå 13 uker) som har okkupert det meste av tiden. For C-mennesker som meg er det ganske uvant å stå opp kl.6 for å lufte hund...vanligvis har jeg nettopp lagt meg da. Uansett, dette er noe av årsaken til at bloggen har vært veldig nedprioritert i det siste.

Det som til nå har vært sommerens bok for meg (nei, det er definitivt ikke Mapuche) er A Long Long Way av Sebastian Barry. På min feriereise i England har jeg trålet bokhandlere etter verdenskrig-litteratur. Hos Waterstones i Exeter hadde de viet flere bord med bunkevis av pocketbøker med handling fra 1.verdenskrig. Siden det i år er hundre år siden krigen startet synes jeg britene har vært veldig flinke til å vise oss tilreisende turister, noe av det denne krigen gjorde med dem. På alle museer, bokhandlere eller antikvitetshandlere jeg har besøkt har de hatt et fokus på årene 1914-1918.

En av bøkene jeg handlet med meg, var denne til Barry. Handlingen starter i Irland i 1896, da bokens hovedperson Willie Dunne blir født. Som eldst i søskenflokken er det hans håp at han en dag vil bli politimann som sin far. Men desverre når han ikke de fysiske kravene og begynner derfor heller som murerlærling. Da krigen starter ser han sitt snitt til å verve seg i hæren. Men hvordan denne skyttergravskrigen etter hvert skal vise seg å bli hadde ikke Willie sett for seg i det hele tatt.
 
Valmuene var en av de få blomstene som
kunne vokse i gjørmehavet
(etter granatene) under første verdenskrig
. De har derfor blitt et symbol på denne krigen.
Foto:Colourbox.dk

Det mest interessante med boken var for meg måten Barry beskriver forholdet mellom Irland og England. Særlig da med påsken i 1916 som et viktig poeng. Idiotisk nok har jeg av en eller annen grunn ikke tenkt på at det jeg ser for meg som England i dag, på den tiden var det Britiske Imperiet. Følgelig var det derfor soldater fra bla. Sør-Afrika, India og Irland som kjempet for "konge og fedreland". At disse landene som på den tiden var underlagt britene også skulle ha noen stridigheter innad, har jeg egentlig ikke tenkt så nøye over. Denne boken ga meg et spennende blikk på hvordan en ung irsk menig kan ha hatt det.

Boken er er skrevet i en stil som kler tiden den skildrer. Ikke alt av handlingen handler om krig, her er også mye lengsel, romantikk, politikk og et ønske om å leve opp til forventninger. For meg beskriver også boken godt hvordan man ikke alltid vet hva man har begitt seg ut på før det er for seint å snu, kameratskap blant soldater og kanskje mest av alt hvor meningsløst krig tross alt er.

En bok jeg virkelig vil anbefale! 
(kanskje ikke til deg som vil ha en lettlest bok på stranden) 

Boken er fra 2005, utgitt av Faber and Faber og ble nominert til Bookerprisen samme år.



6 kommentarer:

  1. Skjønn Timmi :o)
    Som deg har jeg vært veldig bakpå når det gjelder omtaler. Jeg har imidlertid lest mye. Jeg tror det er viktig å gjøre det som føles riktig til enhver tid. Og hund tar tid - been there, done that three times!
    Nyt hunden, les når du kan og skriv når du vil. Happy summerdays med firbeinten!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Synes også at Timmi er skjønn ;-) Har lest litt da, men ikke såååå mye som jeg syntes var veldig bra. Gleder meg til det kommer masse omtaler fra deg :-) Skal du sykle Scana i år?

      Slett
  2. Åååå, har du lest den... en så ualminnelig flott og sår og uforglemmelig bok. Det er en bok som egentlig er et lite mesterverk, for den fanger opp små nyanser og bringer skikkelsene så nær. Jeg er så glad i Sebastian Barry, han er bare helt magisk. Utrolig vakkert språk.. Karakterene i alle bøkene hans er løselig knyttet sammen... jeg holder på med den siste nå, The Temporary Gentleman.

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig med deg. Boken er et lite mesterverk. Syntes slutten på en måte var så fin.

      Jeg kjøpte den nyeste hans i dag (den du holder på med) men jeg lurer på om jeg egentlig vil lese "den første" boken om Willie Dunne først? Hvordan er den du holder på med?

      Slett
  3. Ah, en ukjent forfatter - nå ble jeg nysgjerrig. Jeg har ikke lest så mye om 1.verdenskrig. Er egentlig litt på utkikk etter flere bøker om 2. verdenskrig etter å endelig ha sett Krigens unge hjerter (?) eller hva den heter den tyske serien som gikk på NRK for litt siden og nå finnes på Netflix. Må ta en titt på listen din for å se om jeg finner noe.

    SvarSlett
    Svar
    1. Boken til Barry er absolutt verdt å få med seg :) Jeg har ikke slutta med andre verdenskrig heller, må bare ha små pauser innimellom. Likte du serien? Jeg synes den er fantastisk!

      Slett