søndag 27. januar 2013

Kafka på stranden, eller å skille klinten fra hveten?

Foto lånt fra forlaget
Kafka på stranden av Murakami er årets første bok i 1001 bøker utfordringen til Line (fra Lines bibliotek). Og litt av en utfordring har det vært. Jeg tror nok jeg med fordel må lese denne boken en gang eller to til, for virkelig å ha en følelse av at jeg har skjønt alt. Det var vel det jeg mente med denne overskriften.

Først litt fakta:
Tittel: Kafka på stranden
Forfatter: Haruki Murakami
Utgivelsesår: 2005
Sideantall:575
Forlag: Pax
Kilde: Bok jeg har kjøpt selv, en heftet utgave.
Oversetter:Ika Kaminka

Litt om handlingen:
Allerede her merker jeg at jeg sliter litt, men overfladisk og kort fortalt så handler boken om Kafka Tamura på 15 år, som rømmer hjemmefra.  Det vil si, han er også delvis på leting etter sin mor og sin søster. De forlot ham og faren for mange år siden.
      Etter en "blackout" episode våkner Kafka opp på et ukjent sted, t-skjorten hans er full av blod. Selv husker han ingenting. Denne hendelsen gjør at han ikke lenger tør gå tilbake til hotellet hvor han har losjert. Etter å ha fått hjelp fra venninnen Sakura får han mulighet til å bo på et bibliotek under dekke av å skulle være assistent for Oshima. Denne androgyne bibliotekaren (Oshima) har Kafka blitt kjent med ettersom han har brukt timer og dager på dette bilioteket. 
      En dag dukker politiet opp for å spørre ut Kafka om et særs brutalt mord som har funnet sted.

Parallelt blir det fortalt en historie om Nakata, en eldre mann som etter en ulykke er blitt lettere utviklingshemmet. Nakata kan snakke med katter og han bruker dagene til å lete etter katter som er savnet av eierne sine. Det er når han leter etter katten Goma at alt begynner å skje.

Hva jeg synes:  

Først av alt må jeg si at jeg likte boken utrolig godt. Her er det historier i historien til historien... Man (i det minste måtte jeg) må virkelig ha tunga bent i munnen når man leser denne boken. Mulig jeg kan si noe mer fornuftig når jeg har lest denne flere ganger? Jeg liker veldig godt symbolikken i Murakamis historie, jeg liker de kulturelle referansene og man får lære mye om japanske historie. Samtidig er det spennende å lese boken med Kafkas historie (ja, Franz Kafka) i bakhodet.
For meg er dette en kompleks bok. Ble ikke ferdig med å lese den før i dag så jeg vet ikke om den har "satt" seg skikkelig. 
Synes likevel denne boken har alt, fra Beethoven til andre verdenskrig. Hva er drøm og hva er virkelig?

Dette er virkelig en bok jeg vil anbefale.

6 kommentarer:

 1. Jeg selv skrev omtalen min for en drøy uke siden, og på den uka har jeg fundert en del på boka. Jeg tror du har rett i at den må synke litt. Like etter at jeg leste boka satt jeg igjen med en veldig positiv leseopplevelse, men forstod igrunnen ikke hvorfor. Og jeg fattet ikke helt hvordan jeg skulle angripe en omtale av denne diffuse historien. Jeg fant store pro og cons, men endte opp som en definitiv tilhenger etterhvert som jeg jobbet meg gjennom boka. Som du skriver så finner man det meste, fra "Beethoven til andre verdenskrig". Kompleks eller flat og enkel? Genial eller bare gal? Her er det like mange synspunkt som lesere, og det i seg selv er helt fantastisk :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenkte jeg skulle lese boken på ny om et halvt års tid, se hva jeg synes da ;) Jeg synes hvert fall ikke den var flat og enkel.
   Men det er dette som er gøy med at mange leser samme bok og skriver om den samtidig :)

   Gleder meg til "Storm i juni".

   Slett
 2. Jeg likte også Kafka på stranden godt, og som du sier er det nok en bok som må leses flere ganger for å få med alt! Det er første gangen jeg leste Murakami, og det blir definitivt ikke den siste :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har likt andre bøker av Murakami veldig godt. Spennende med litt annerledes forfattere.

   Slett
 3. Det er moro med bøker man må fundere mye på for å få til å henge sammen, og jeg skulle ønske at Kafka på stranden var en slik bok for meg. Men til tross for at Murakami utvilsomt er en intelligent og kunnskapsrik forfatter, fant jeg ingen dybde i historien som kunne engasjere meg. Dessverre! Jeg er glad for at boken falt mer i smak hos dere andre lesesirkeldeltakere:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er virkelig glad for den lesesirkelen din :) Er så deilig når vi får lov til å være uenige og se ulike sider ved samme bok :) Er veldig spent på hva dere andre vil synes om Niemovsky.

   Slett