tirsdag 5. mars 2013

Marco effekten

Jeg liker Avdelig Q serien til Jussi Adler-Olsen veldig godt. Det er allerede en stund siden jeg leste Marco-effekten, men da på dansk. Forrige uke kom endelig den norske utgaven. Derfor tenkte jeg at det nå var passende å legge ut en liten omtale (nå har jeg skummet den norske i racer-fart).
Foto lånt fra forlaget
Tittel: Marco-effekten (den 5.boken om Avdeling Q)
Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Oversettelse: Reisegg og Bjørnson
Sideantall: 586
Kilde: Lese-eksemplar
Utgivelsesår: 2013
Forlag: Aschehoug
Format: Innbundet

Litt om handlingen (sorry, men her har jeg tatt den lettvinte løsningen og lånt forlagets omtale):Unge Marco er tidlig blitt tvunget inn på en kriminell løpebane av sin onkel Zola. Marco er dyktig, men avskyr alt Zola står for. Og når han oppdager at familien vil gjøre ham til krøpling, ser han ingen annen utvei enn å komme seg vekk så fort som mulig. De grusomme realitetene innhenter ham imidlertid da han noen måneder senere konfronteres med en plakat av en savnet mann. Etter dette kjemper Marco ikke bare for sin egen tilværelse, men også for sitt liv. Zola er på sporet av ham. I Avdeling Q virvles Carl, Assad og Rose inn i en sak som trekker farlige tråder til korrupsjon og forbrytelser helt opp på ministernivå og inn i den afrikanske jungelen.

<<Hvert tastetrykk ble fulgt av et febrilsk hjerteslag som pumpet blodet ut av kroppen hans, og da han hadde skrevet sms-en ferdig og trykket på <<send>>, registrerte han så vidt at det ikke var dekning.               
                     Det aller siste Louis Fon registrerte, var risting i bakken fra tunge skritt like ved. Og så at mobilen ble lirket ut av hånden hans.>>
-fra side 16
Hva jeg synes: Det er kanskje litt vanskelig å skrive helt objektivt om Aveling Q  serien til Adler-Olsen. Det er litt sånn som med Nesbø, jeg liker dem stort sett uansett. Jeg liker også Marco-effekten, men den skiller seg kanskje litt ut fra de andre bøkene til Adler-Olsen?
For det er liksom Marco denne boken handler om, jeg fikk liksom ikke lest nok om Mørk, Assad og Rose. Men det er også kanskje min eneste innvending. For som vanlig er det veldig spennende og som alltid er jeg nesten litt snytt når boken slutter. Jeg vil liksom alltid ha ennå litt mer.
        Jeg liker at Adler-Olsen har trukket linjer til utenrikspolitikk og de problemene som kan oppstå når folk er illegalt i et land. Hva slags nettverk har man da? Hva slags inntekt har man mulighet til å ha, og ikke minst....hvem kan du egentlig spørre om hjelp hvis du trenger det? I Marco-effekten er det særlig "tiggerproblematikken" som opptas (her vet jeg ikke helt hvordan man skal skrive dette på en politisk korrekt måte, men jeg går ut fra at man skjønner hva jeg mener). Uten at dette er skildret på en revolusjonerende måte synes jeg det er spennende at Adler-Olsen har dette som et tema. En skjult underverden som du likevel møter så og si hver dag. 
          Dette er definitivt en bankers for påskeferien. Dersom du har lyst på et eksemplar kan du fortsatt delta i min giveaway frem til 14.mars.

9 kommentarer:

 1. Gleder meg til å lese denne, men først må jeg få lest journal 64,så kanskje dette blir påskekrimmen?
  Sv:Jeg synes at boken virker lovende så langt,og foreløpig liker jeg den bedre enn "Åpne sår", har du lest den?

  SvarSlett
  Svar
  1. har lest Åpne Sår men var bare sånn passe begeistret. Satser på den nye Flynn boka er bedre :)

   Slett
 2. Allerede godt uti min andre Adler-Olsen bok for mars, og min andre totalt. Hvor har Adler-Olsen gjemt seg hele denne tiden? Kjempeglad for at jeg nå har flere bøker foran meg, for dette var så utrolig bra! Er ganske så lei av forfylla kriminaletterforskere - Carl Mørch har en herlig holdning, og jeg har ledd høyt og lenge flere ganger av ham. Dette er en type jeg liker. Sta som et esel, målbevisst og et nei betyr alltid ja! Han minner meg om noen! Kanskje det er meg selv? ;o) Skal ta en liten pause nå etter Fasandreperne, så jeg ikke risikerer å gå lei, men ser ikke bort fra at Flaskepost fra P blir fortært om ikke så altfor lenge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Klart du ikke går lei nå! Jeg er ganske så misunnelig på deg, som ikke har lest dem allerede. Flaskepost fra P er min favoritt så der har du noe godt i vente.

   Liker så godt disse karakterene i Avdeling Q. Har du sett filmen Adams epler? Han Assad ser jeg for meg som en av karakterene i denn filmen. Utrolig festlig type!
   Carl Mørch derimot har jeg kanskje sett for meg mer slik som Adler-Olsen selv ser ut.

   Hva med deg?
   Gleder meg til neste Avdelig Q omtale fra deg :)

   Slett
  2. Lei nei, det ble jeg ikke :o) Flaskepost fra P ble fortært og den var også utrolig bra! Konkurrerer hos meg om førsteplassen sammen med Kvinnen i Buret. Jeg synes Fasandreperne er den "svakeste" av de tre, selv om den heller ikke var svak! NUH har jeg en liten pause, likevel.

   Har ikke sett filmen Adams epler så jeg kan ikke uttale meg om Assad i den settingen. Jeg ser igrunnen ikke helt Assad for meg faktisk. Når det gjelder Carl Mørch så har jeg også - utrolig nok - sett ham for meg som Adler-Olsen selv! Den godeste Jussi har Carl som ett av fornavnene sine, så kanskje det faktisk ligger noe der? Hvem vet :o) Ser fram til filmatisering av disse bøkene!!!

   Slett
  3. Jeg har også Fasandreperne "på sisteplass" foreløpig. Selv om sisteplassen egentlig ikke sier alt for mye...er jo dusinvis med bøker jeg synes mindre om enn den.

   Hadde ikke vært så dumt med Jussi selv i en hovedrolle. Festlig at vi er enige der. Han de har castet som Mørch ligner hvert fall ikke på det bildet jeg har i hodet :)

   Slett
 3. Jeg har hørt alle bøkene til Jussi Adler-Olsen.
  Jeg kan beskrives slik som deg,at jeg vil ha mer hver gang boken er over. Jeg gleder meg gil å få hørt denne også.
  Skriver hørt da jeg hører mest på Lydbøker :)
  leser innimellom,men når jeg kjøper bok så kjøper jeg lydbok :)
  Er så utrolig greit og kunne høre på bok uansett hva jeg holder på med :)

  Ønsker deg en fin Søndags kveld videre.
  Pluss jeg vil ønske deg en kjempe fin uke :)
  Hilsen Monica Karin

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også hørt noen av Avdeling Q bøkene. Særlig Flaskepost ble veldig intens i det formatet. Blir alltid så happy når jeg finner en nye krimfavoritt :) Ønsker deg en riktig fin uke!

   Slett
 4. Boka var bra og spennende, men litt lang synes jeg. Liker forfatteren og spesielt måten han skriver om Carl og Assad! Der er det mye artig dialog :)

  SvarSlett