fredag 25. mai 2012

Fortellingen i fiolinen - Natasha Solomons

Denne boken til Natasha Solomons så jeg virkelig frem til å lese. Og boken var helt grei, men den var så langt fra det jeg trodde den skulle være eller det den kunne ha vært.

Boken handler om Elise Landau, en jødinne fra 30-tallets Wien. Foreldrene hennes, Anna og Julian er anerkjente kunstnere (operasangerinnge og forfatter). Men det brygger opp til krig i Europa og jødene er ikke populære. Elise blir sendt til Tyneford gods i England for å være hushjelp mens hun venter på at foreldrene og søsteren skal skaffe henne visum til USA, slik at de alle kan gjenforenes der. Overgangen fra priviligert ung dame til livet som hushjelp blir ganske stor for Elise. Men etter en stund treffer hun Kit, godsets unge herre og blir veldig god venn med han. Snart klarer hun ikke tenke seg et liv utenfor Tyneford.
Imens pågår krigen for fullt og den kommer stadig nærmere. Hvordan går det med familien hennes? Og hvordan er den siste romanen til faren hennes. Den han sendte med Elise til England, skjult i en fiolin?

Som sagt syntes jeg denne boken var helt ok. Grunnen til at jeg ikke likte den bedre er at jeg kanskje finner selve historien litt søkt? Dessuten irriterer det meg grenseløst at tjenerskapets dialoger er gjort med en slags rogalandsk dialekt som jeg ikke synes er gjort spesielt bra. 
Men som underholdningsbok en sommerdag er den helt grei. Ikke den dårligste boken jeg har lest men langt fra topp ti. Mulig jeg er litt krass i min kritikk, for jeg vet at det er mange som liker boken veldig godt.
Det er dessuten en ganske lettlest bok.

Andre som har blogget om boken : Marianne, Gro, Ellikken 

Boken er gitt ut på Cappelen Damm.

3 kommentarer:

 1. He-he, ja slik er det noen ganger, at noen bare elsker en bok andre mens andre bare så vidt kommer seg igjennom den :-)

  Takk for link og ha en fin fredagskveld :-)

  SvarSlett
 2. Jeg skjønner jo hvorfor folk liker den. Men tror jeg hadde gledet meg sånn og bygget opp noen helt urealistiske forventninger?
  Uansett :) Fint vi kan like forskjellige bøker. Ha en fin fredagskveld du også!

  SvarSlett
 3. Heisann, og tusen takk for titten hos meg i dag :) Jeg kjøpte denne boken i England i fjor og leste den i fjor sommer. Likte den veldig godt, selv om jeg brukte lang tid på den. Kanskje noe har forsvunnet i oversettelsen underveis? Er i allefall glad for at jeg slapp å lese dialoger på underlig rogalandsk ;) Ønsker deg en super pinsehelg, klem fra Anette :)

  SvarSlett