mandag 30. desember 2013

Stuff I've Been Reading - Nick Hornby

Foto lånt fra Aschehoug
Jeg merket det i går.
Opptakten var en delvis ok Arsenal kamp (vi er fortsatt på toppen av tabellen når 2014 starter) mikset med slutten av en Colin Firth film....hva får man da?
Nick Hornby selvsagt (hvert fall hos meg).
Til min store glede oppdaget jeg at About a boy stod på TV-programmet for kvelden. Det gjorde vel egentlig High Fidelity også (men den filmen synes jeg vel egentlig er "a pile of shi*") så jeg nøyde meg med Hugh Grant filmen.
Det var etter denne filmen det slo til for alvor....
Jeg trenger min neste Nick Hornby-fix!
Irriterende nok var den eneste boka jeg fant i farten, About a boy.
Den gadd jeg ikke lese rett etter at jeg hadde sett filmen, så løsningen ble Kindle + Amazon (virkelig glad det snart er lønningsdag).
Først kjøpte jeg Fever Pitch (uten at jeg helt skjønner hva jeg skal med en utgave til), så ble det The Complete Polysyllabic Spree og The Songbook. "Desverre" stoppet det ikke der...
Jeg var i en rus!
Jeg kjøpte derfor Stuff I've Been Reading og More Baths Less Talking (som dessuten var nedsatt i pris).
Litt usikker på hva man skulle starte med gikk jeg for Stuff I've Been Reading.
Og kjære Anne, Line og Ingalill...dere skulle ristet litt mer vett i meg tidligere i år.
Mens jeg har kavet rundt i Sudetenland, gjørme og nazipropaganda... Jeg er nå en Believer! (Og antagelig ganske blakk) Selv om jeg tydeligvis har startet på feil sted.
Stuff I've Been Reading er en samling av Hornbys bidrag (kommer i farten ikke på det norske ordet for column) til magasinet Believer (den foregående er The Complete Polysyllabic Spree og boken som kommer etterpå er More Baths Less Talking). Her skriver han om fortrinnsvis bøker han har lest/skal lese...eller gjør han egentlig det? Han skriver nemlig om mye annet også.  Han bruker også litteratur som innfallsvinkel for å diskutere saker som er "i tiden". Jeg synes dessuten han har en herlig og gjenkjennbar beskrivelse av seg selv som leser:


Reading is a long conversation with several different people, all of them living in your head, all of them demanding your attention. There's a sports fan in my head, and a music fan. There's a needy person who is always looking for things that make him laugh, but, because he also prizes fully imagined characters and soul, frequently goes hungry. There's somebody who wants to read novels that move him....
Jeg føler meg vel når jeg leser Hornby.
Han skjønner meg som leser, eller så føler jeg at jeg forstår meg litt på han.


I should own up an tell you that The Accidental is a literary novel; there's no point trying to hide this fact. But it's literary not because the author is attempting to be boring in the hope of getting shortlisted of at literary prize (and here in the UK, Smith's been on just about every shorlist there is) but because she van't figure out a different way of getting this particular job done, ant the novel's experiments, its shifting points of view and it's playfulness with language seem absolutelu necessary. I can't think of a single Believer reader who wouldn't like this book. And I know you all.
Det er så herlig snert i det han skriver. Det er passe frekt og morsomt. Samtidig elsker jeg at tekstene hans er sånn passe vimsete. Opplevelsen av det jeg leser kjennes autentisk og troverdig. Hva som er fakta og hva som er fiksjon er jeg usikker på. Men morsomt er det.
Et sted i boken har han skrevet litt om Joel Osteen (da sprutet jeg ut i latter) og da var jeg plutselig satt nesten ti år tilbake i tid. 

Det er mange av pussighetene som gjør at jeg finner Hornby så troverdig. Hans oppdagelse av YA litteratur, hans liv som fotballsupporter... Især synes jeg det er interessant å lese om hvordan han selv opplever det å være "semi-kjendis" (som han selv kaller det). Hvordan er det som forfatter å bli sammenlignet med en annen forfatter (en du helst ikke vil bli sammenlignet med) eller bli brukt som reklame for en bok du aldri har hørt om (Hvis du liker Nick Hornby vil du garantert like denne)?
I bunn og grunn er det artig å lese om det litterære livet til forfatter, som tross alt er ganske vanlig. Jeg setter også pris på at han ikke nedvurderer meg som leser. Noen forfattere og journalister skriver nok helt sikkert bra (for de som forstår seg på slikt) men jeg føler meg bare helt idiot når jeg leser noe de har skrevet. Hornby treffer meg virkelig som leser.

Stuff I've Been Reading holdt meg våken i hele natt. Den var så festlig at jeg ikke greide å legge den fra meg.Så kjære bloggleser. Unn deg en god leseropplevelse. Les denne boken!
Jeg er straks klar for dagens dose.

e.s. egentlig lurte jeg litt på om jeg skulle bruke noe av 2014 til å lese litt av bøkene Hornby skriver om i denne boken. En slags Hornbysk lesesirkel. Dette er fortsatt på tankestadiet (et herlig sted å være).

8 kommentarer:

 1. Du skriver så morsomt og medrivende at jeg bare MÅ sjekke ut denne boken. Nick Hornby kjenner jeg jo fra før, men ikke colum`men hans :)

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he, takk for det ;-) Jeg synes absolutt du MÅ lese denne boka. Helst alt av Hornby (utenom "Juliet, naked" kanskje?)

   Godt nytt år!

   Slett
 2. Hallelulja - enda en "Believer"! Hornbys tekster er absolutt godteri for hjernen og leselysten, og det gleder meg at du har forsynt deg rikelig :) Jeg liker tanken din om å lese bøker han anbefaler. Jeg kan i alle fall love deg at det er den beste måten å finne bøker utenfor komfortsonen. Om det er en god eller dårlig ting må du selv avgjøre, men jeg hadde i alle fall glede av Carl Wilsons "Let's talk about love" (http://bokofilia.blogspot.no/2013/08/lets-talk-about-love-av-carl-wilson.html) som Hornby anbefalte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Halleluja ja! Disse trossamfunnene vet å ta for seg av lønningsposen.
   Men 40GBP er det sikkert verd? Jeg skal forsøke meg på Carl Wilson, forrsøkte meg på han Jonathan (beklager har glemt ut etternavnet) og det var sånn passe vellykka.
   Er veldig gira på å lage en Hornby leseliste, men kjenner jeg nok gruer meg litt til å lese så mye Robert Harris.Utenom "Fatherland" er han veldig utenfor komfortsonen.
   I natt tok måtte jeg faktisk se "High Fidelity", til tross for at den er veldig amerikansk.

   Slett
 3. Yes! Jeg blir like lykkelig hver gang jeg leser innlegg om ting Hornby leser, og som jeg har sagt tusen ganger før, han bringer ut både leseren og skribenten i deg og jeg blir alltid så virkelysten, både når jeg leser han - og leser om han. Stuff I have been reading - skulle jeg egentlig lese i juleferien, konfekt i romjul, men som var det så mye som skjedde. Når er den neste mann ut så takk for det. Ikke glem at det også finnes ei tredjebok - Shakespeare wrote for money. (finnes desverre ikke på kindle -)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Shakespeare wrote for money" ? Jippi! Det fins mer? *kjenner Visakortet brenner i lommen* Det aner meg at dette året kan bli mer anglofilt enn først antatt :) Kos deg med "Stuff I've Been Reading", og Godt nytt år!

   Slett
 4. Hurra! Det er gøy å se hvordan Hornbys budskap sprer seg gjennom blogglandia. Jeg har faktisk lekt litt med tanken om å lese meg gjennom anbefalingene til Hornby jeg også. Kom aldri lenger enn at jeg lånte Marilynne Robinsons Gilead på bibloteket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er helfrelst! Jeg skal hvert fall lage en liste over bøkene "hans" så får vi se :) (Gilead er notert) Si fra om du leker litt mer med tanken da. Lurer på om jeg skal bytte ut nyttårshopprennet i morgen med "Fever Pitch" før kampen?

   Godt nytt år!

   Slett