søndag 12. januar 2014

Trenger vi bokhandlene?

Jeg ble gjort oppmerksom på en artikkel skrevet av Magnhild Bruheim.
(Hele artikkelen kan du lese her)
Forfatter og styremedlem i NBU, Sigbjørn Mostue har i innlegget kommet med en heller dyster beskrivelse av bokhandlene. Selv om jeg på mange måter forstår en del av synspunktene så tillater jeg meg å bli litt...tja rett og slett litt snurt. Jeg er en av disse "bok-pusherne" som lever av å bruke mesteparten av tiden min innenfor veggene til Norges største bokhandelkjede. Jeg kjenner meg nemlig ikke igjen i beskrivelsen av min bokhandlerhverdag. Barne og ungdomsbokkategorien er vel den kategorien hvor vi har hatt størst økning av salg de siste årene. Vel er vi en relativt liten butikk, men vi har feks. egen nynorsk avdeling. To ganger i året inviterer vi barnehageansatte og skolebibliotekarer for å informere om bøker vi vil anbefale. Dette opplever vi at de synes er veldig verdifullt.



Rakk gjerne ned på bøkene til Jeff Kinney (Pingla) eller Jo Nesbø, kall dem lettfordøyelige om du absolutt vil det. Jeg synes disse bøkene er fantastiske fordi de har fått så mange gutter til å like å lese. Hos oss ser vi en tendens til at de etter et par bøker av dette slaget, gjerne utvider og går over på mer "avanserte" saker. Det er ikke så forskjellig fra da jeg var yngre...da leste jeg alt fra Bøgenæs og Keene, Maria Gripe og bøkene fra TL-klubben. Ikke alt av dette regnes nok som super litteratur, men det skapte leselysten min!

Er det slik at man nå mener man like gjerne kan handle bøker på bensinstasjonen? 
Jeg mener at det er vi som jobber i bokhandlene som kan bøker. 

Min opplevelse (som tydeligvis er veldig forskjelllig fra Mostues) av hva som selger er at bøkene er tilgjengelige for leserne. At bøkene ikke er et "kunstnerisk prosjekt med
alternative illustrasjoner og eksperimentelle setninger"...Det er lett for oss som selger bøkene å gjøre jobben vår når varen vi selger er bra. Vi forsøker virkelig å nå leselystne barn og unge. Selvsagt kan ting gjøres bedre, det kan det alltid. Ja, vi har visse føringer for hvilke bøker vi skal ha stabler av, det betyr ikke nødvendigvis at det er disse vi selger mest av. Det betyr heller ikke at det kun er disse bøkene vi fronter. De bøkene vi selger mest av er de hvor forlagsrepresentanter eller forfattere er litt "på" oss, forteller om bøkene. Vi som jobber i butikken rekker ikke gjøre oss kjent med absolutt alle utgivelser, derfor er det så viktig at vi får litt informasjon. Mener artikkelforfatteren at det er en sammenheng mellom opplagstall og kvalitet? Er det slik at bøker med høyt opplagstall er av dårlig kvalitet?

Noen av våre desiderte bestselgere i høst/vinter (i tillegg til bøkene om Pingla):
Tor Åge Bringsvær og Anne Holt - ALT som kan forbindes med Karsten og Petra
Brynjulf Jung Tjønn - Så vakker du er
Bjørn F. Rørvik - Bukkene Bruse på badeland
Maria Parr - Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal
Siri Pettersen - Odinsbarn
Tone Almhjell - Vindeltorn
Ingunn Aamodt - bøkene om Malena Evensen
Jørn Lier Horst - CLUE serien
Terese Grøtan - bøkene om Klara
Anna Folkestad - bøkene om Unni og Gunni
Tor Arve Røssland - bøkene om Svarte Mathilda 

Jeg lurer på om det gis ut for mange barne og ungdomsbøker hvert år?. Selv om man har en koselig historie å fortelle behøver den nødvendigvis ikke gis ut i bokform. Min påstand (når man først skal være så bastant i sine meninger) er at som med alt annet, det som er bra selger. Kvalitet selger. Har man en god bok vil den selge til evig tid (Feks. bøkene til Thorbjørn Egner og Roald Dahl).
Jeg synes også at mange forfattere undervurderer leserne sine.

Er det noen andre som mener noe om dette?

8 kommentarer:

  1. Jeg mener mye, men fra et annet perspektiv:-)

    Jeg er enig i at man ikke må ta på seg en slags "snobbehatt" og fortelle folk hva de skal lese. Jeg tror at serier som Pingla kan være en start for de som ikke leser mye, slik som Harry Potter har vært for mange.

    Utfordringen i dag er bredde og variasjon, og jeg må innrømme at som mamma og over gjennomsnittet interessert i bøker synes jeg det er vanskelig å finne nyere norsk barnelitteratur i bokhandlene. Eller mer presist, jeg synes det er veldig vanskelig å navigere i jungelen med bøker. Selv om jeg følger litt med på hva som blir utgitt så blir jeg fortsatt ganske rådvill når jeg er i en fysisk butikk. Jeg ender kanskje ofte opp med å stoppe foran disse bordene med bøker til 79 kr når jeg kanskje egentlig var på utkikk etter noe annet. På lørdagen var jeg i en bokbutikk og tenkte jeg skulle se litt på barneavdelingen (jeg hadde blant annet denne artikkelen og del andre i bakhodet), men fant den egentlig aldri noen hylle med billedbøker med gode historier for barn fra tre år. Dette var en butikk jeg synes har et godt utvalg for voksne, men for barn fant jeg egentlig aldri noe mer enn glossy rosa bøker og oversatte billedbøker om gårder.

    Jeg vil gjerne at bøkene barna mine skal lese skal være variert, ikke alt må være riktig. Men, det er viktig at alle barn har tilgang på de gode historiene som gir rom for lek med tekst (ord) og ettertanke som feks boka Tenk om av Hilde Hodnefjeld.

    Om man ikke finner disse historiene i butikken er det ikke bare butikken sin feil. Vi forbrukere (lesere) må også kunne etterspørre, forlagene må markedsføre etc. Apropos det siste, jeg er usikker på hvor mye forlagene faktisk bruker på markedsføre barnebøker? Eller butikkene for den del? Jeg husker jeg ble litt irritert når jeg så Ark (tror jeg) hadde en stor kampanje før jul hvor de reklamerte for Ylvisbrødrene sin bok som tips til julegave. Sikkert en bra bok, men jeg tror den solgte seg selv....

    Dette ble litt rotete, men jeg måtte bare få det ned....

    SvarSlett
  2. Heisann! Tusen takk for supert innspill :)
    Er så glad for at noen ville si noe om dette.

    Jeg vil bare presisere at jeg på ingen måte ikke skjønner at bredde i utvalget er viktig. Jeg ser mange av poengene til Mostue... (men jeg synes han godt kunne vinklet det på en annen måte).
    Jeg er også for at kundene skal få det de etterspør. Mitt poeng er mere, hva er det man vil ha? Hvilke titler er det som mangler? Dersom kundene ikke er i dialog med oss som jobber i butikkene, så kan vi umulig vite hva man evt. synes man kan bli bedre på/hva som mangler.

    Jeg opplever det er stor forskjell mellom de ulike forlagene mht. hvor mye arbeid som legges ned i å promotere egne BU-bøker. Enkelte forlag besøker oss flere ganger i året. Andre forlag ringer oss bare (og da helst kun i uke 49) for å selge inn sine bøker (da har stort sett toget gått).
    Ang. Ylvis, jeg tror også vi hadde noen "Ylvis-greier" i vinduene og jeg er helt enig med deg, her kunne man fint reklamert for noe som ikke selger seg selv.

    Jeg har også en opplevelse av at svært mange foreldre ikke synes det er noe poeng i å bruke 200+ kr på en bok til barn ("det er jo så få sider og bøkene går jo i stykker"). De går for de "tacky glittergreiene" som koster under 100 kroner.Er valget en slik bok eller ingen så er jeg faktisk for at de kjøper boka. Men hvis alle foreldre tenker slik så er jo også dette med på å legge føringer for hva som kjøpes inn til butikkene.

    Jeg ser at også jeg skriver litt rotete, men håper du skjønner hva jeg mener.
    Ps. Hadde du vært innom min butikk skulle jeg med glede hjulpet deg med å finne bøkene til Hodnefjeld (mulig "Tenk om" står under 6-9 år og ikke 3-6)

    SvarSlett
  3. Eg handler ein del bøker på nettet, men det er rett og slett fordi dei bøkene eg gjerne vil ha i bokhylla finner eg sjelden i bokhandlerne. Eg meiner ikkje å skjæra alle bokhandlere over den same lesten (eller noko liknande om du forstår?), men eg føler bokhandlerne er meir opptatt av den nyere litteraturen, og svært lite den eldre. Eit eksempel er frå ein fysisk bokhandel då eg skulle ha julegave til mi lillesøster, og ho ville ønska seg Cora Sandel, Sigrid Undset og Karen Blixen. Dette måtte dei bestille, og det syns eg er synd. Viss ikkje dette fysisk står framme er det "ingen" som veit at det fins!

    Barneavdelingen har eg ikkje så stor kunnskap om, men eg kikker som regel gjennom sidan eg jobber med ungar. Det du skriver i kommentaren om at foreldre kjøper bøker til under 100,- til ungane sine forstår eg, men samtidig så handler det om at foreldre faktisk må lære ungane sine respekt for bøker. Eg pusher bøker på ungane kvar dag på jobb, og blir ikkje blid når ungane bruker bøkene som golvmatte og pute. Jobben min er med i eit prosjekt med biblioteket der me får bokkasser 3 gonger i året, og det er noko av det jillaste eg har vore med på. Ungane elsker det, og utlånstalet er høgt. Håpet mitt om samarbeidet er at ungane og foreldra går på biblioteket i ettertid. Sjølvsagt er det litt svinn (som at bøker forsvinner eller ikkje blir innlevert), og det har bibliotekaren respekt for, men bøkene som eg låner ut til ungane i barnehagen er like fine den dagen me får dei frå biblioteket som den dagen eg leverer dei tilbake igjen. Respekt for bøker!

    Eg trenger bokhandlere, om ikkje for å handle, så for å kikke på det som er ute nå. Om eg går på biblioteket etterpå og låner boka (for det hender titt og ofte) så har eg hvertfall ein viss peiling på kva som føregår.

    Dei som ikkje har lest krim, eller syns at krim er lettfordøyelig, har ikkje peiling på kva dei snakker om. Eg les ein del krim i løpet av eitt år, og ein del av det nyaste (t.d. Jussi Adler-Olsen) er så nervepirrande at eg var på nippet til å gje opp heile krimsjangeren. Gutter som les/ikkje les er ein evigvarande debatt, og siste ord er sikkert ikkje sagt. Mine gutter på jobb liker foreløpig å lese bøker, og det er ingenting som gjer ei betre kjensle enn å sitta tett saman i sofaen, og lese den eine boka etter den andre:-)

    Muligens utanfor tema eit par gonger, og muligens litt rotete, men eg kunne ikkje la dette gå forbi meg. Mulig eg må skrive eit eige innlegg om dette?

    SvarSlett
  4. Tusen takk for supert innspill!
    Er så glad når noen svarer :)

    Jeg elsker engasjerte barnehageansatte!!! Vi merker så godt på de ungene som går i barnehager som den du jobber i (og jeg selv har gått i ;-)). I så måte gjør hvert fall du en kjempeinnsats.

    Når det gjelder klassikere for voksne så kan det selvsagt gjøres en mye bedre jobb. Hovedårsaken til at vi (nå snakker jeg for min butikk) ikke har mye mer er plassmangel. Vi er heller ikke helt "oppe" etter jul, men jeg har en følelse av at vi stort sett har det mest grunnleggende av klassikere inne (dette går mye på min smak da, tar gjerne mot tips). En annen årsak er at forlagene så kjapt tar ut bøkene vi gjerne vil ha. Bøker jeg/vi mener vi kunne salgt mange av men som det på landsbasis ikke selges nok av.

    Dette blir kanskje rettet spesielt til deg, men dersom det er noe du føler vi mangler Elida...si gjerne fra! Blir så glad for tips. Jeg syntes jeg så deg på lørdag, men du forsvant for meg...det ser dessuten helt bomba ut hos oss for øyeblikket, men nye (og gamle) bøker er på vei...

    Vi skal snart ha barnehagene på besøk igjen. Kan du ikke se om du får anledning til å komme da?

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for ros!

      Eg har absolutt forståelse for at mykje gjelder plassmangel, og som du sier er det forlaga som har ein liten del av "problemet" når dei tar ut bøker ustanselig.

      Eg var så vidt innom på lørdag, men du såg så opptatt ut, også prøver eg å la vera å dra med meg bøker heim frå bokhandelen til alle tider. Neste gong skal eg sei hei:-)

      Eg er ikkje så ofte ute på kveldstid viss det ikkje gjelder jobbting, men send meg gjerne ein invitasjon om du har mulighet, så ser eg. Eg kjører ikkje bil, og bur eit godt stykke frå busshaldeplass.

      Slett
  5. Jeg svarer her nede, ville gjerne kommentere noe av det Elida skriver også:-)

    Jeg er enig med Elida at barn må oppdras til å ha respekt for bøker (og gjenstander generelt). Jeg ville jo tro at etter to år så er det slutt på å ødelegge bøker, og det er jo da man virkelig kan begynne å fortelle de fine historiene også. Samtidig kjenner jeg at det provoserer meg når jeg hører sånne utsagn om at bøkene må være billig, ta en titt på et gjennomsnittlig barnerom og det er ikke lite som ligger i disse rommene når det gjelder leker (les: penger). LIkevel er jeg enig i det du sier at en glitterbok er bedre enn ingenbok.

    Jeg synes nok også kanskje at innlegget som du lenker til blir litt tøvete - og ikke minst svartmaling. Det finnes mange gode bokhandlere, som har et godt utvalg.

    Jeg er en sånn person som liker å finne bøkene selv, ofte fordi jeg ikke vet hva jeg vil ha. Kanskje vil jeg bare se, men kommer ut igjen med tre bøker, kanskje ingen. Altså, jeg spør sjeldent, men om jeg kommer inn i din butikk så skal jeg spørre altså:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. I barnehagen der eg jobber så har eg 3-5-åringer, og dei er generelt flinke til å ta vare på bøkene. Dei er godt vant med meg etterkvart, og veit kvar eg står i forhold til bøker. Eg er enig med deg, Karin, at det er heilt rusk å kjøpe billige bøker når unger får så enormt mykje av alt anna som garantert koster meir enn 50-100,- Eg gir heller bøker enn andre leiker i presanger til unger fordi bøker har ein tendens til å vare mykje lenger i livet til eit barn.

      Eg liker og godt å vandre i bokhandlere på egen hånd, og blir ganske avvisande når personalet spør om eg treng hjelp. Då spør eg heller etter hjelp!

      Slett
    2. Jeg svarer bare her, siden jeg er så fryktelig treig av meg.

      Jeg fremstår nok som fryktelig nærtagende. Det er ikke slik å forstå at jeg ikke ser at det er noen bra poeng i artikkelen. Jeg synes likevel ikke at måten den var formulert på kanskje var den riktige. Kunne de ikke laget en artikkel med en positiv vinkling og likevel fått frem poenget?

      Er veldig takknemlig for at dere tok dere tid til å svare meg.

      Slett