mandag 17. mars 2014

Harvest - av Jim Crace

I Clementines lesesirkel (på bloggen Har du lest) er det bare så vidt jeg klarer å følge med. Riktig nok leser jeg bøkene, det er bare så vanskelig å få blogget om dem.

I februar var det boken Harvest av Jim Crace som var månedens Booker-bok. Crace var for meg et nytt bekjentskap, et gledelig sådan. Jeg har hørt snakk om at dette skal være hans siste bok, noe som vel er typisk min flaks når jeg endelig har oppdaget en forfatter...
         Men tilbake til boken. For en bok! Allright, det var vel ikke en bok spekket med de villeste action-scener...men det var definitivt en bok som gjorde inntrykk. Jeg har lest at det er mange som sammenligner Jim Crace med William Golding, og jeg ser på en måte mange likhetstrekk. Jeg har riktignok bare lest Fluenes herre og Darkness Visible av Golding, men det er noe med stemningen som Crace maner frem som får meg til å sammenligne de to.





I Paris på Paris Musee D'Orsay finner du bla. dette fantastiske maleriet
av Claude Monet (1891) Haystacks End Of Summer Morning
Bokens handling er lagt til Storbritannia rundt den industrielle revolusjon. Vi følger innbyggerne i en liten landsby i det de er i gang med innhøstningen. Dette gjøres som det alltid har blitt gjort, i generasjon etter generasjon. Man kan virkelig se det for seg. I hvert fall så jeg for meg sensommer, sol og bønder som jobber i åkeren.
          Men så, i dette pittoreske landskap vil det snart skapes dramatikk. I utkanten av dette lille samfunnet kommer det tre reisende som slår opp leir. To menn og en kvinne, de maner alle til skepsis med det samme de dukker opp. Særlig fordi det samme natt som deres ankomst settes fyr på en bygning. Det bygges derfor snart opp til en stor konflikt mellom "oss" og "dem".  Det er i første rekke dette dramaet jeg fant spennende, men boken skildrer også (som sagt) hvordan bondesamfunnet på mange måter gikk over til industri. Småbondens dager var talte, jordlapper ble slått sammen til store landområder og kun den rikeste/mektigste stod tilbake. De andre var nå tvunget inn mot byene hvor de her ble en del av arbeiderklassen.

           Samtidig som boken så veldig godt skildrer et samfunn i endring, i et historisk perspektiv, er det også en bok som på mange måter er universell. For meg er den relevant i forhold til dagens samfunn, hvilke holdninger man har til nykommere og forandring. Mistenksomhet, ekskludering og kanskje en slags oppgitthet når man møter motstand hos de som styrer og bestemmer. For meg var denne boken perfekt, og når jeg tenker meg om så var det egentlig denne boken som var den beste Booker-boken i mine øyne (kanskje).

Anbefales!



1 kommentar:

  1. Jeg er så glad for at du likte denne boken, Karete. Som deg opplevde jeg også hvor aktuell den er i forhold til vår tid. En sterk bok jeg kommer til å ta med meg videre og ikke glemme :-)

    SvarSlett