mandag 26. mars 2012

Vivaldi

Boken Vivaldi skrevet av Helge Torvund er en utrolig flott og viktig bok. Mari Kanstad Johnsen står for illustrasjonene
Bokens hovedtema er mobbing og ensomhet. Vi møter Tyra som ikke har det så greit i skolehverdagen. Uten at hun helt skjønner hvorfor blir hun ikke inkludert av skolekameratene sine. De later som hun er luft, spenner bein på henne og ler når hun snakker høyt i klasserommet. Av den grunn slutter Tyra å snakke når hun er på skolen. Hjemme har Tyra det bra og liker å spille piano. En dag får hun en kattunge som hun kaller Vivaldi. Dette endrer noe for henne.
Dette er kategorisert som en billedbok for barn i alderen 6-10 år. Men jeg synes boken godt kan leses av folk i alle aldre. Dersom man for eksempel jobber i skolen kan dette være en bok som er verdt å lese høyt for elevene. Dette er en bok som gir rom for meningsfulle diskusjoner i etterkant.
Særlig synes jeg det er viktig at boken tar opp typisk "jentemobbing". Da mener jeg mobbing som ikke nødvendigvis er verbal eller fysisk. Et eksempel fra boka er når Tyra på skolen henger opp jakken sin ved siden av jakkene til to andre jenter i klassen. Når Tyra så kommer ut fra klasserommet etter timen har de andre elevene flyttet jakkene sine bort fra hennes.

Boken er vakkert skrevet og illustrasjonene passer så utrolig godt til det vare språket til Torvund. Det er også flott at boken er på nynorsk.
Utgitt på Magikon Forlag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar