fredag 3. august 2012

Alberte og Jakob - Cora Sandel

Alberte og Jakob er den første boken i triologien om Alberte. Boken ble utgitt første  gang i 1926, eksemplaret jeg har lest er fra 1976. Nå får man bøkene i en samleutgave fra Gyldendal. Jeg har valgt å bare skrive om den første boken fordi jeg  ikke vil røpe for mye av handllingen. Cora Sandel er et pseudonym for Sara Cecilia Margareta Gørvell Fabricius.

Handlingen foregår nord i landet. Dårlig økonomi har ført til at Sorenskriver Selmer og familien har slått seg ned her. Det vil si, de har vel aldri funnet seg helt til rette og det skinner gjennom at de nok kunne tenke seg å bodd lengre sør. Alberte er vel kanskje den som strever mest med å finne sin plass. Hun klarer ikke føre seg slik som moren ønsker.  Tvert imot er hun både klossete og sjenert. Hun "går på tå" for de øvrige familiemedlemmene, lever livet sitt mer for dem enn seg selv. Man aner at hun har ønsker og drømmer, og det er nesten frustrerende å lese om hvordan hun stadig kveler dem  for å gjøre de andre til lags. Alberte er skildret som en forsiktig person, den fysiske frosten hun stadig føler er nok også et bilde på hvordan hun har det følelsesmessig. Selv om hun drømmer om både mer skolegang og å være kunstner får hun ikke realisert dette, Fru Selmer mener at Alberte heller skal lære å være husmor. Men på  tross av  dette aner man gjennom hele boken atdet spirer inni henne. At  det finnes en liten gnist der.

Som en motsetning til dette har broren,  Jakob, det mye friere. Han slipper å være under morens overvåkende og dømmende blikk hele tiden. Likevel, det er ikke sikkert Jakob føler seg helt fri han heller?

Det finnes ikke så mye samhørighet i denne familien. Kun noen få timer på julaften kan man få inntrykk av at de trives sammen. Alberte har rett nok et bedre forhold til faren enn til moren,  men hele familiesituasjonen preges av kulde. 

Jeg synes bøkene om Alberte er helt fantastiske. Sandels beskrivelser av Albertes kalde hender er det nesten så man får gåsehud av. Og det er (for meg, jeg vet at mange vil være uenige...) et driv i boken, jeg levde meg så inn i handlingen at jeg nesten trodde jeg var Alberte mens jeg leste. Det er også interessant å vite at bøkene delvis speiler forfatterens eget liv og den tiden hun selv vokste opp. Det er når jeg leser slike bøker at jeg blir utrolig takknemlig for det livet jeg selv lever. Boken er også sammenlignet med "Jenny" av Sigrid Undset.
En bok til ettertanke.
PS! De to neste bøkene er enda bedre, så her kan man virkelig kose seg med godt lesestoff


11 kommentarer:

 1. Aleberte-bøkene er noe av det fineste som er skrevet av en norsk forfatter. Jeg leste dem i tenårene og identifiserte meg totalt, selvfølgelig. Nydelige bøker. Kos deg :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen tvil om at det er flotte bøker :) Jeg har virkelig kost meg! Husker jeg leste den første boken enten på u.skolen eller VGS men serjonå at jeg ikke akkurat hadde fullt utbytte av den da ;-) Det var en lesering som inspirerte meg til å lese disse. De hadde alle lest bøkene når de var yngre, men ville nå lese dempå ny for å se om de ville oppfatte bøkene på samme måte.Veldig stilig synes jeg :-) Ha en flott bokfredag!

   Slett
 2. Dette er _virkelig_ ikke min type litteratur, men nå fikk jeg veldig lyst til å lese denne boken. Elsker omslaget!

  Flott anmeldelse! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Likte disse bøkene veldig godt!

   Slett
  2. Da tror jeg nesten jeg må lese de! ^^,

   Har forresten lagt bloggen din i bloggrollen min, håper det ikke gjør noe! :)

   Slett
 3. Eg har trilogien i bokhylla, og fekk umiddelbart ein liten dytt bak til å lese dei:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du vil like dem :-) God bokfredag!

   Slett
 4. Jeg begynte faktisk å høre på en dramatisering av den første boken på svensk P1s nettradio her om dagen, fin historie så langt og jeg gleder meg til mer :)

  Det er noen som har lagt igjen kommentar på linken til dette innlegget hos Bokbloggere.no på Facebook om at de ikke får kommentert her. Kanskje du bør vurdere å åpne opp for anonyme kommentarer? Bare et lite tips.

  SvarSlett
  Svar
  1. Likte bøkene supergodt! :) Tusen takk for tilbakemelding,Mari! Jeg er litt usikke på hva jeg har "gjort feil"? Trodde nemlig bloggen var åpen for alle?

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Jeg likte også denne boka veldig godt da jeg leste den i høst. Det er godt å lese at de to neste bøkene også er bra. Jeg leste også Jenny i høst, men har følelsen av at den er dystrere. Nå vet jo ikke jeg hva som skjer i de to neste bøkene om Alberte, det kan jo hende det blir dystrere der, jeg vet ikke. Foreløpig liker jeg karakteren Alberte best, jeg føler hun tenker mer over ting og at det går fremover. Jenny var mye mer låst, som om hun hadde bestemt seg for noe og nektet å tenke videre.

  SvarSlett