onsdag 29. august 2012

Syk kjærlihet mm.

Denne boken av Hans Jæger var egentlig kjøpt uten at jeg hadde planlagt det. Ren skjær kjedsomhet dro meg til denne grønne trykksaken. I ettertid har vi bestemt oss for å lese Jægers triologi i en lesegruppe jeg er med i. Spennende å prøve noe "nytt".

Fra bokens baksidetekst:
<<Dette er første bind i Hans Jægers selvbiografiske og selvutleverende trilogi om bohemenes erotiske bekjennelser, Syk Kjærlihet, Bekjendelser og Fængsel og Fortvilelse, som kretser om trekantforholdet mellom Hans Jæger, Christian Krogh og den tilbedte Oda Krogh. Da Syk Kjærlihet kom ut i 1893 ble den øyeblikkelig forbudt over hele Skandinavia. For å unngå sensuren ble de neste to bindene, Bekjendelser og Fængsel og Fortvilelse, trykket i 250 nummererte eksemplarer i Frankrike. Men også de ble beslaglagt da de kom ut i 1902 og 1903. Hans Jæger (1854-1910) var forfatter, anarkist og bohemkonge. Han ble et forbilde for mange, blant annet Edvard Munch, August Strindberg og Jens Bjørneboe.>>

Bakgrunnen for denne boken, er Jægers ulykkelige forelskelse i Oda Krogh. Handlingen foregår for det meste i Kristiania og Paris. Boken starter i det Jæger er i ferd med å forlate Kristiania til fordel for Paris, han "flykter" fra en fengselsdom. Noe av det pussige her er at det er Krogh som hjelper ham med dette. Krohg har i boken fått navnet Waldemar og Oda blir kalt Vera.

I Paris blir handlingen skildret gjennom brevskrivning mellom Jæger og "Vera".
Jeg skjønner på en måte hvorfor det ble så mye "styr" når denne boken i sin tid utkom.
Veldig fascinerende å lese og et veldig spesielt språk.

Jeg synes det er ganske vanskelig å skrive om denne boken, det er kanskje litt lettere når jeg har fått lest de to neste bøkene som utgjør triologien?
Skal ta med meg "Bekjendelser" i bagasjen når jeg drar på ferie til uka. Kanskje jeg tar med meg "Leve Patagonia" så jeg har noe på øret også?

Når det gjelder viljestyrken min så er den ganske elendig....jeg har nemlig ervervet meg fire leseeks. og kjøpt en bok i uken som gikk. Ikke har jeg lest ferdig det jeg skulle heller. Har gitt opp Irving, kom halvveis men måtte gi tapt. Har begynt på den nye til Lier Horst, og så langt....der er "dritbra"!

4 kommentarer:

 1. God ferie, Karete! Jeg har nettopp avsluttet den siste til Lier Horst og enig med deg: Veldig bra!Jeg er glad for at jeg har oppdaget et "nytt" norsk krim-forfatterskap (har jo visst om Lier Horst lenge). Tror ikke jeg har lest noen nye norske krimmer siden Jon Nesbø...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ferie var/er fantastisk!Det samme er bøkene til Lier Horst. Nå venter jeg i spenning på den neste boka.

   Slett
 2. Riktig god ferie! jeg ble litt nysgjerrig på den brevskrivingen, men kanskje ikke nok til å lese boken.
  Den siste til Lier Horst er jeg akkurat ferdig med. Og er helt enig - kjempebra! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. En interessant men veldig annerledes bok. Er helt hekta på Lier Horst nå!

   Slett