søndag 5. august 2012

En smakebit på søndag #9

Denne uken var jeg nødt til å vente på noen i et par timer. Så hva gjør man da når man skal slå ihjel litt tid i en handlegate? Man går selvsagt innom en bokhandel, og to eller tre...når jeg tenker meg om var det faktisk fire. Uansett, i en av disse butikkene kom jeg over boken Syk kjærlihet av Hans Jæger . Denne mannen har jeg alltid funnet interessant, delvis på grunn av Munchs portretter og delvis på grunn av trekantdramaet mellom Jæger, Oda og Christian Krogh.

Bokens baksidetekst sier blant annet:
<<Dette er første bind i Hans Jægers selvbiografiske og selvutlevernde triologi om bohemenes erotiske bekjennelser, Syk kjærlihet, Bekjendelser og Fængsel og fortvilelse, som kretser om trekantforholdet mellom Hans Jæger, Christian Krogh og den tilbedte Oda Krogh. Da Syk kjærlihet kom ut i 1893 ble den øyeblikkelig forbudt over hele Skandinavia. For å unngå sensuren ble de neste to bindene, Bekjendelser og Fængsel og fortvilelse, trykket i 250 nummererte eksemplarer i Frankrike. Men også de ble beslaglagt da de kom ut i 1902 og 1903.>>
Dagens smakebit er hentet fra side 15:
<<Og mitt oppi det altsammen denne evie angest for det breve jei sente!...hun har ikke svaret; naturligvis er hun blet stødt over den altfor kjærlie tone jei skrev i, og vil ikke skrive mer...gud, hva mon hun føler for mei naa?...>>

Jeg er nå på side 53 og synes fortsatt boken er veldig interessant. Det er nesten litt pussig å lese når teksten er skrevet med en slik stavemåte. Boken jeg har kjøpt er i pocketformat og er utgitt på Pax Forlag.

En smakebit på søndag er en ukentlig utfordring som du finner på bloggen til Mari, Flukten fra virkeligheten. Har du en smakebit du vil dele? Ta en tur innom bloggen til Mari for å delta.

26 kommentarer:

 1. Jeg har samme utgave, kjøpte dem på salg husker jeg. Det er en fascinerende historie, jeg var i hvert fall fascinert da vi lærte om Kristiania- bohemen på skolen. Det slår meg forøvrig at det var endel trekantdramaer blant kunstnerne i Christiania. Du har jo dramaet mellom Wergeland og Wellhaven også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh ja! Jeg likte også boken "Herre" av Niels Fredrik Dahl (Oktober, 2009). Veldig spennende. Tror jeg er inne i en "stim" av litt eldre norsk litteratur :)

   Slett
 2. Svar
  1. Ønsker deg en flott søndag. Er artig med disse smakebitene :)

   Slett
 3. Tusen takk for fin smakebit:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk selv ;-) Jeg har ikke rukket å få lest alle smakebitene ennå. Men har notert meg at du har en fra "Fortellingen i fiolinen" :) Ha en super søndag!

   Slett
 4. Lenge siden jeg har lest noe av de "gamle" forfattere. Kanskje jeg må prøve igjen? Ha en god søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har rett og slett fått litt "dilla" på å lese litt eldre norsk litteratur. Ha en fin søndag du også :)

   Slett
 5. Spennende og annerledes smakebit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker boken veldig godt så langt :) Ha en god søndag!

   Slett
 6. Hans Jæger har jeg ikke lest noe av ennå, så takk for tips - virker som en interessant bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig spennende. Som sagt, veldig artig med språket i denne boken også :) Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
 7. Har ikke eller lest noe av Jæger, måtte notere han ned for videre studering:) Takk for smakebiten og bokanbefalingen!:) Ønsker deg en fin søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. God søndag til deg også! :) Jæger virker som en spennende mann. Absolutt verdt tida, denne boka.

   Slett
 8. Det var en interessant smakebit! Ha en fortsatt fin dag. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Man skal ikke kimse av "de gamle"... Føler jeg må få lest meg litt opp på dette området også. Håper du har hatt en fin søndag :)

   Slett
 9. Av en eller annen grunn styres føttene mine direkte inn i alle bokhandler jeg passerer (hvert fall om jeg har tid til det) - til min manns store fortvilelse! :-)
  Nå har han satt inntaksstopp på bøker siden skal lese hyllen min nesten ikke synes under alle bøkene som er stablet der :-) Kanskje det var greit at han gjorde det for meg, for jeg vet ikke om jeg hadde klart det sev :-)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hos oss er vi like bokgale begge to...at jeg jobber i bokhandel gjør ikke saken bedre (sukk!). Likevel, det er helt fantastisk å slå ihjel tid i butikker som selger bøker :) Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
 10. He he, jeg kjenner igjen den dragningen mot bokbutikker! Tusen takk for smakebiten :-) Ønsker deg en fin dag videre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha en fortsatt fin søndag du også! :) Hva var vel livet uten bøker?

   Slett
 11. Forbudt over hele Skandinavia? Da blir man jo selvsagt veldig nysgjerrig ;) Kos deg videre med boken, Karete.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skikkelig "fæle" greier denne boken...he-he. Er jo fint at takhøyden har hevet seg de siste hundre årene ;-)

   Slett
 12. Jeg har vel også egentlig alltid hatt en stor fasinasjon av Hans Jæger og trekantdramaet rundt han. Takk for en fin smakebit. :) Virker litt slitsomt å lese bøker som har den språkstilen, men det går vel greit innimellom det også~ Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes det er litt rart å lese når språket er slik, men også litt morsomt.Ha en fortsatt fin søndag du også :-)

   Slett