søndag 16. september 2012

En smakebit på søndag


Vel hjemme fra bokbloggtreff er det tid for en Smakebit på Søndag.
Tror jeg må fordøye gårsdagen skikkelig før jeg skriver et referat/innlegg. Syntes det var spennende, lærerikt og kjekt å treffe dere andre bloggere. Kjempebra tiltak og ja til mere slikt (selv om jeg også kunne tenkt meg noe lignende mer lokalt). Men mer om dette senere, er som sagt mange inntrykk som må fordøyes.

Smakebitene og en ellers interessant diskusjon finner du på bloggen til Mari

Boken min smakebit .kommer fra heter altså Commandant of Auschwitz og er skrevet  av  Rudolf Höss. Boken er selvbiografien Höss skrev i ukene etter rettsaken, før han ble hengt ved inngangen til gasskamrene i Auschwitz i 1947. Jeg leser ene og alene boken fordi jeg forsøker  å skjønne litt mer av denne stupide mannen. Så langt har ikke boken på noen måte endret hva jeg synes om han, snarere forsterket det (om det egentlig er mulig). Tror også jeg snart må innføre et forbud til meg selv om ikke å lese flere krigsbøker i år.

Smakebiten er hentet fra side 107:
<<If I wanted to get good and useful work out of the prisoners then, contrary to the ususal and universal practice in concentration camps,,they must be given better treatment. I assumed that I would succeed in both housing and feeding them better than in the other camps.>>

Dette er helt klart en bok for spesielt interesserte,  boken er gitt ut på Phoenix forlag og inntektene av boksalget går til en organisasjon som hjelper overlevende fra Auschwitz.

Har du en smakebit du vil dele,gå inn på bloggen til Mari for å delta.

17 kommentarer:

 1. Jeg har ikke lest krigsbøker før og vet ikke om det er helt for meg heller, selv om denne virkeet interessant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei jeg tror nok som sagt at dette er for de som er spesielt interesserte ;) Jeg blir visst aldri ferdig med dette emnet.

   Slett
 2. Böcker om andra världskriget fascinerar mig, men jag brukar inte klara speciellt många. Det får gå ganska lång tid mellan dem för de har en förmåga att göra mig upprörd. Den här boken har jag faktiskt inte hört talas om förut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er av en eller annen merkelig grunn helt hekta... dette er nok ikke en bestselger og boken ble kjøpt i Polen.

   Slett
 3. Jeg får se om jeg får tak i denne, med tanke på at jeg er like interessert i historie (spes. krigshistorie) som jeg er i bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Som nevnt over her kjøpte jeg boken i Polen. Du finner den muligens på www.orionbooks.co.uk
   ISBN 1842120247
   Får du tak i denne er den absolutt verdt å bruke tide på.
   God jakt!

   Slett
 4. En interessant smakebit. Jeg er ikke noe flink med krigsbøker eller bøker som omhandler grusomhetene fra krigen. Noen ganger får en selvfølgelig mye med seg av en vanlig roman, men denne typen bøker må jeg hoppe over.
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har hatt en super søndag! Fyller året i dag, så dagen har bestått av kjekke meldinger på telefon og facebook. Masse kaker har det også blitt :)
   Håper din søndag også har vært fin!

   Slett
 5. Tack för smakbiten. Det låter intressant, men också lite tungt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke for alle men for meg, helt perfekt :)

   Slett
 6. Interessant og annerledes smakebit! Og så gleder jeg meg til referatet ditt fra gårsdagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Referatet tror jeg at jeg drøyer til i morgen ;-)
   Tror kanskje det meste er sagt i andres blogger, men mulig jeg skriver noe om min opplevelse.
   Veldig kjekt med slike treff!

   Slett
 7. Jeg må si at du finner annerledes bøker, Karete! Og det er derfor jeg synes det er så morsomt å titte innom bloggen din! Jeg har ikke lest WW2-bøker på flere år, men nå har jeg faktisk bestilt meg en fra Tyskland. Det ene leder jo ofte til det andre når man lærer en ny forfatter å kjenne. Ferdinand von Schirach ("Forbrytelser"-boka) sin bestefar var høyt oppe i NS-systemet. Jo mer jeg leste om det jo mer nysgjerrig ble jeg. Ferdinands far har skrevet om forholdet mellom ham og (beste-)faren. Bestilte denne boka samtidig med Schirachs nyeste roman som ikke er kommet ut på norsk enda. Gøy å få brukt tysken litt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for rosende ord. Ekstra kjekt når de kommer fra deg :)

   Jeg skjønner ikke hvorfor jeg aldri kan slippe WW2...(min mann synes det går litt over alle støvleskaft).
   Men frem til de dagen kommer vil det nok dukke opp ulike titler med dette som emne.

   Hva heter den boken du har bestilt fra Tyskland?
   Jeg ble veldig nysgjerrig.
   Er det en eldre utgave? Vet du hvordan språket er?
   Jeg hadde ikke tysk på skolen (men spansk) og er derfor selvlært og ganske enkel. Jeg har stavret meg gjennom "Wir kinder vom banhof zoo" og "jeder stirbt für sich allein" fordi jeg syntes jeg måtte lese dem på originalspråket.
   Er det en dyr bok? Finnes den i e-bok format?

   Savnet deg i går :)

   Slett
  2. Takk, så snilt!

   Akk ja, tiden strakk ikke helt til når det gjaldt Bokblogger-treffet. Og jeg kjente også litt på de følelsene du skrev om i forrige innlegg. Noen er über-ekstroverte i slike sammenhenger. Jeg er ikke en av dem:)

   Boka heter "Der Schatten meines Vaters" (isbn 9783423346856). Finnes kun som pocket i tysk utgave og er fra 2005. Vanskelig å si så mye om språket, men tror det skal være overkommelig om man leser sakte ;)
   For deg som leser mye om temaet er det jo interessant med vinklingen i denne selvbiografien, nemlig hvordan familiene til krigsforbryterne opplevde tiden før, under og etter krigen.

   Slett
  3. Boka kostet forresten 15 Euro. Jeg bestilte boka gjennom jobben så fikk litt rabatter på kjøpet der.

   Slett
  4. Jeg er ikke utadvent men særs innadvent og kan virke både mutt, arrogant og sjenert. Så for meg var det egentlig ganske stort at jeg dro i det hele ;-)

   Skal se om jeg ikke får tak i denne. Tusen takk for informasjon :) Ser for meg at "Der Schatten meines Vaters" kan være noe for meg ja. Syntes for øvrigg at biografien om Ulrike Meinhof som kom for et par år siden var veldig interessant. Hvordan hun valgte venstre-siden delvis fordi foreldrene var så veldig til høyre. Det er også spennende at hennes barn har valgt helt motsatt av henne selv.

   Dersom du er interessert så vil jeg også anbefale BBC-dokumentaren "Hitlers Chlidren".

   Slett