tirsdag 11. september 2012

Svart frost

Jeg har tidligere nevnt denne boken av Asbjørn Jaklin men ikke funnet det riktig å skrive noe mer om den før nå. Kanskje fordi uken er fyllt av bokmøter og at det i dag er Vigmostad&Bjørke sin tur (m.fl.)?  Det er mange kriminalromaner som utgis i høst,  Jaklins bok er en av dem som jeg synes skiller seg ut. Kanskje jeg finner den en smule eksotisk?

Dette er hva forlaget sier om boken:
<<En elghund bjeffer og vil på død og liv ha eieren inn i et nedlagt fjøs i Botn i Nordland. Fjøset ligger like ved en kirkegård for jugoslaviske krigsfanger og tyske soldater. Synet som møter hundeeieren, glemmer han aldri. En mann er drept. Drapsmetoden sjokkerer og virker uforklarlig. Journalist Alexander Winther kommanderes ut fra Nordlys-redaksjonen i Tromsø for å dekke saken. Politiet vet ikke hvem den drepte er. Alex, en tidligere marinejeger, har sine egne teorier om hva som kan ha skjedd, og han følger sporene med stor iver. Svart frost er en kriminalroman der handlingen har rot i faktiske hendelser under den andre verdenskrigen, krigen på Balkan og ikke minst dagens Tromsø.>>

Denne boken fikk jeg egentlig som et forhåndseksemplar før sommerferien.
En signert utgave til og med, samt en liten prat med forfatteren.
Jeg har tidligere lest andre bøker av Jaklin, bla. De dødsdømte og likt bøkene hans veldig godt.
Dette er hans første kriminalroman. Og for en debut!
Som vanlig når en bok har med handling fra andre verdenskrig, er jeg positiv i utgangspunktet.
At han skildrer Nord-Norge på måten han gjør, er et annet stort pluss. Jeg ble så interessert at jeg faktisk kjørte (ja kjørte, fra jæren til Nordland og det er ganske langt...) innom en del av stedene i boken mens jeg var på sommerferie. Det er kanskje dette som jeg synes gir boken et ekstra eksotisk preg.  All handling trenger ikke foregå på østlandet eller i Bergen for at en kriminalroman skal være bra. Det har skjedd så mye nord for Trondheim som hvert fall ikke jeg har så god greie på. Utrolig spennende å lese noe nytt.
 
Selve plottet i boken er også bra. Det er også fryktelig spennende at Jaklin har tatt utganspunkt i faktiske hendelser fra krigen, og ikke minst trukket tråder til den kalde krigen, krigen på balkan og dagens Tromsø. Når boken var ferdig lest hadde den faktisk gitt meg "noe å tygge på".  Det at Jaklin selv er journalist gjør at han skildrer karakteren Winther på en realistisk måte. Jeg tror på denne figuren.
 
Nå gleder jeg meg bare til fortsettelsen!

Boken er utgitt på Vigmostad & Bjørke.

11 kommentarer:

 1. Kjempespennende å lese din omtale av denne boka. Jeg vars elv på høstmøte med Vigmostad&Bjørke og bet meg merke i denne. Håper å få lest den ganke snart...
  Jeg er ganske eksotisk nord for trondheim og landskapet og historien kan egne seg bar for krim og spenning. Jeg har lest Frode Granhus sin Malstrøm fra Lofoten og Bodø- veldig spennende.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syntes hvert fall denne var spennende :-)
   Håper du gir den en sjanse.

   Slett
 2. WOw, for en flott bokomtale!! Denne boken må jeg jo bare få lest. Er kommet helt i krim-modus etter en laaang periode der jeg ikke har hatt lyst til å lese krim i det hele tatt. Jeg gleder meg allerede til å lese denne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Samme her, er inne i skikkelig krim-modus for tida. Synes også det er spennende å lese litt andre forfattere enn "de samme gamle" ;-)

   Slett
 3. Kjempe god omtale:) Gleder meg til å ta fatt på denne boken , høres ut som den har alt som trengs av spenning:) Er jo fra Nord - Norge, så dette er veldig spennende:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes hvert fall den er spennende :-)

   Slett
 4. Det høres ut som boka har et veldig spennende historisk vinkling i alle fall! Så bra at boka falt i smak! Det var litt av en kjøretur den bragte deg utpå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, den kjøreturen tviler jeg på noen gang vil bli gjentatt av meg. Selv om det var en vakker og lærerik tur....det er grenser for hvor lenge man orker å sitte i bil.

   Slett
 5. Står i hylla og rykket plutselig veldig langt fram i køen! Flott bokomtale :-)

  SvarSlett
 6. Spennende! Jeg har vært på to Bokmøter denne uken, blant annet med Vigmostad & Bjørke. Det er gøy å få noen bøker i en bag. Spesielt hvis det er veldig gode bøker. Jeg har bare lagt dem i en haug men skal se på dem og flytte de jeg kan tenke meg å lese inn på TBR listen.
  Jaklin skal inn på den listen ser jeg nå. En kjempeflott omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høst og bokmøter er alltid gøy :-) Eller som regel da.
   Blir spennende å se hva du synes om boken til Jaklin.

   Slett