onsdag 19. september 2012

Bare ukedager

Design: Yokoland, Foto:Eget
Noen bøker vet jeg at undertegnede må lese, uten å åpne den, uten å vite noe om den....det er mer følelsen den gir.

Boken Bare ukedager av Cecilie Aurstad er en slik bok.

I 1998 fikk jeg en bok til bursdagen min. Den boka hadde jeg ønska meg noe fryktelig. Den boka het Triggerhappy og er skrevet av Trond Davidsen (utgitt på Oktober). 
Den boka gjorde inntrykk på meg. 
Den boka har vært med meg på hvert et flyttelass siden.
Denne boka gir meg litt den samme følelsen.

Litt om handlingen: I boka følger vi en journaliststudent som flytter til Oslo. Gjennom opp og nedturer, fyllemeldinger og impulskjøp beskrives hovedpersonens hverdag og ønsket hverdag. Hovedpersonen bor i kollektiv på løkka, strever med å finne ut av kjærligheten og generelt livet.

Egne tanker om boken: Det er flere årsaker til at boken fanger og fenger meg.
En av grunnene er at boken er fortalt i en dagbokstil. Det er som å være i hodet på hovedpersonen;

<<Mandag
Jeg har skrevet verdens pinligste sms.
Og sendt den.
Hjelp!
"Har kjøpt Cosmopolitan med 100 fantastiske sextips, så nå blir det saker når vi ses igjen."
Vi ses nok aldri igjen.

2 timer senere
Du har svart.
"Hah hah du er søt."
*phu* >>
-fra side 23 


Gjenkjennelses faktoren i denne boken er høy, og helt sikkert veldig "jentete".
Hovedpersonen i boka er usikker på både seg selv og den "ustabile typen" hun kretser om i boken. Det gis også et godt bilde av de ulike personene som bor i kollektivet, i hvert fall har ikke jeg noe problem med å se for meg hva slags personer hun losjerer med;

<<Fredag
Tyskeren er syk, ikke i kroppen, men ganske sikkert i hodet, han har hengt opp masse bilder på døra til rommet sitt av Natascha Kampusch og Tone Damli Aaberge og en fyr som ble knivstukket +  et gammelt cd-cover av Trine Rein og en tippekupong.>>
- fra side 46

Hvert dagboksnotat (bare for å kalle det noe) er veldig korte. Noen kanskje bare en setning. Likevel skjønner jeg hva forfatteren mener. Det er ikke mer som trengs, helt genialt! 
Selv om boken til tider er humoristisk og jeg finner den lettlest vil jeg påstå at den også har flere lag og er tankevekkende. For innimellom notatene, "tøyset" og sjekking av Facebook statuser, fyll og kollektivets trivialiteter skjer det  nemlig ting parallelt i etasjen over;

<<Parallelt i etasjen over
Gjennom gulvet sa han at han hadde begynt å tenke alvorlig på seksuell omgang med andre damer og hadde gjort det for lengst om det ikke var for den jævla ringen, RINGEN, sa han sånn.>>
-fra side 102

Dette er definitivt en bok jeg vil huske! Ikke fordi boken på noen måte er revolusjonerende eller fordi den er det beste stykke litteratur som noen gang er skrevet.
Jeg vil huske og like denne boken fordi jeg kjenner meg såpass igjen og av den grunn ikke føler meg "så rar og alene", samtidig synes jeg den godt skildrer hvordan det er å bli voksen-voksen. At livet med felles gjeld og middagsplanlegging kanskje ikke er så romantisk som man muligens ser for seg det skal være når man er tjue.

Boken er den skjønnlitterære debuten til Cecilie Aurstad og boken er utgitt av Flamme Forlag. Jeg kjøpte boken for 279,- (ekskl. personalrabatt hos norli) og fant som sagt de 179 sidene ytterst lesverdig.

For meg er dette definitivt årets debutant! Anbefales! 

6 kommentarer:

 1. Skrivestilen i boka minner meg om Sophie Kinsella's "Confessions of a Shopaholic". Den lo jeg godt av! (de neste bøkene i "serien" var ikke like morsomme). Bokomtalen din tyder på at dette er ei bok over samme lest. Dagboknotatstilen. Denne skal jeg jammen bla i neste gang jeg roter meg inn i en bokhandel. Høres ut som ei bok jeg kunne like å lese mellom alt det andre jeg også har på lista :-)
  Takk for tipset, og engasjerende bokomtale!

  (Og så håper jeg Joy er ankommet! Ja, Kindle'n din altså. Det var den som gav meg ideen til nicket jeg bruker på nettet - KindleJoy ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for rosende ord.
   Jeg har kanskje ikke valgt helt riktige sitater fra boka? For jeg finner den ikke å være helt i gate med Kinsella.
   Boken til Aurstad synes jeg er en "roligere" bok om jeg kan si det slik? Men det er absolutt en til tider morsom bok. (Oi! Har jeg egentlig snakket boken ned nå?)
   Tror bare at hvis du forventer Kinsella så blir du skuffa :)

   Når du snakker om sola så skinner den...fikk Joy rekommandert i dag :) JIPPI!

   Slett
 2. Jeg liker også veldig godt bøker som er skrevet i dagbokstil. Og det er morsomt å lese at den treffer deg - for det er nemlig ingen liten kunst - å skrive en samtidsbok med litt sånn hippkul tilnærming og at det funker! Jeg har ikke hørt om boka før, så takker for tipset.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig! Det er lenge siden jeg har funnet en samtidsbok som har greid (for å bruke dine ord) dette med hippkul tilnærming. Håper du tar deg tid til å bla i Aurstads bok om du skulle dumpe borti den.
   Blir så glad når jeg oppdager noe som er så uventet bra.

   Slett
 3. Herlig bokomtale, jeg kjente godfølelsen i magen bare ved å lese den, så nå er boken ført opp på leselisten! Tror den er midt i blinken for meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint du likte bokomtalen :) Og ekstra kjekt at du merker deg boka. Jeg synes hvert fall den fortjener litt oppmerksomhet.

   Slett